VÍKEND Kde sa lyžuje

2007-11-17 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Lyžiarske strediská na Skalke, Donovaloch, Táloch, Strednici, Veľkej Rači otvoria v sobotu zimnú sezónu.



 

 

  • Lyžiarske stredisko na Skalke neďaleko Kremnice spustí prevádzku najmenších vlekov pre deti už tento víkend. "Na Skalke máme až 60 centimetrov snehu, avšak po úprave ratrakmi sa výška snehovej prikrývky zníži na 20 centimetrov," povedala Veronika Báb, riaditeľka spoločnosti Skala, s.r.o, ktorá je správcom strediska. "Chceme, aby si prívaly prvého snehu užili najmä deti s rodičmi," uviedla. Pred sezónou sa na Skalke venovali najmä údržbe a revízii piatich lyžiarskych zariadení. K optimálnej výške snehu napomáha pracovníkom centra aj šesť snehových diel. Podľa riaditeľky, ceny za lístky na vleky sa minimálne do Vianoc nezmenia. Úprava cien bude závisieť od rozhodnutia Úradu pre reguláciu cien na rok 2008.
  • Od soboty 17. novembra sa bude lyžovať aj v jednom z najväčších slovenských stredísk na Donovaloch. Po výdatnom snežení v posledných dňoch je snehová situácia veľmi priaznivá. Napadlo tam približne 50 centimetrov snehu a ďalší pribúda. Zatiaľ sa bude lyžovať len v časti Záhradište, no ak budú naďalej priaznivé podmienky, stredisko otvorí postupne aj ďalšie trate. Cez víkend budú v prevádzke štvorsedačka a dva vleky. Stredisko na Donovaloch má k dispozícii dve moderné lanovky a 14 vlekov. Ich prepravná kapacita je 14 100 osôb za hodinu. Ceny skipasov do 25. decembra 2007 sú 530 Sk pre dospelú osobu a 360 pre dieťa. V hlavnej sezóne, od 26. decembra do 6. januára 2008, však stúpnu na 850 Sk, resp. 600 Sk.
  • S osvedčenými atrakciami a novým 200-metrovým vlekom pre deti vstupuje do novej sezóny lyžiarske stredisko Tále, neďaleko Podbrezovej. Ako informovala zástupkyňa strediska Lucia Beraxová, brány centra plánujú pre lyžiarov otvoriť v polovici decembra, podľa podmienok aj skôr. Pre návštevníkov budú okrem šiestich vlekov pripravené aj atrakcie v podobe gastronomických dní, ktoré sa osvedčili už vlani. Menu jednotlivých dní sa práve tvorí. Ceny lístkov sa nezmenili. Dospelý zaplatí za jeden deň na svahu 480 Sk, dieťa 250 Sk.
  •  Novú lyžiarsku sezónu otvoria v sobotu aj v lyžiarskom stredisku Ždiar - Strednica na úpätí Belianskych Tatier. "Sneženie prišlo v tomto roku skôr, ale prírodný sneh na troch zjazdovkách, ktoré spustíme počas víkendu, sme doplnili aj o technický. Od pondelka využívame na zasnežovanie päť snehových diel. Na upravených zjazdovkách máme zatiaľ 25 cm snehu a do víkendu ho bude viac," uviedol pre TASR šéf Skicentra Strednica - Ždiar Marián Bekeš. Podľa neho víkendový začiatok novej lyžiarskej sezóny bude rekordným v histórii strediska. "Doterajší rekord je z roku 2005, kedy sme začínali 2. decembra," spresnil Bekeš. Dodal, že uplynulá sezóna sa začala na Strednici 22. decembra a trvala do 10. apríla. Počas nej využilo služby strediska 47-tisíc lyžiarov. Počas prvého lyžiarskeho víkendu novej sezóny 2007/2008 budú na Strednici premávať dva z deviatich lyžiarskych vlekov a lyžiari budú mať k dispozícii tri zjazdovky, bezplatné parkoviská a dva bufety. Za celodenný lístok zaplatia dospelí lyžiari 300 Sk, deti 200 Sk.
  •  Sezónu začnú v sobotu zrejme aj na Veľkej Rači. Posledná snehová nádielka a mínusové teploty umožnia v sobotu pravdepodobne začať lyžiarsku sezónu aj v kysuckom lyžiarskom stredisku Veľká Rača Oščadnica. „Je možné, že v sobotu otvoríme, ale záleží to ešte od počasia. Ak bude mrznúť, niečo dosnežíme, respektíve dopadne prírodný sneh a v piatok ráno sa rozhodneme, či otvoríme sezónu, alebo nie," hovorí Jarmila Hlavová z lyžiarskeho strediska Snov Paradise. Vlani sa tu začalo lyžovať až 26 decembra. Zatiaľ to podľa nej v stredisku so 14 kilometrami zjazdoviek vyzerá ako na Vianoce. „Sú tu aj obavy, že nasneží a potom to zíde. Nie je to však ako minulý rok, vtedy bolo iba trošíčku snehu," hovorí. Stredisko je na Kysuciach v prevádzke už od sedemdesiatych rokov, s väčším rozvojom sa začalo v roku 2002. Dnes tu majú dve štvorsedačkové lanovky, jednu šesťsedačkovú, kombinovanú s osemmiestnymi kabínkami a štyri vleky. Prevádzkujú tu aj celoročne lanovku a bobovú dráhu a adrenalínový park. V lete majú do päťdesiatky zamestnancov, v zimnej sezóne takmer stotridsať. Návratnosť investície tu očakávajú približne v horizonte sedem až desať rokov. „Prepravná kapacita je 9700 osôb za hodinu," hovorí. S počtom nad sedemtisíc ľudí však už v stredisku cítia nápor. Plánujú ešte postaviť jednu sedačkovú lanovku a jeden vlek, pravdepodobne však až časom.
  • Lyžiari môžu zatiaľ využiť jedine stredisko Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách. Sú tam veľmi dobré snehové podmienky. Zjazdovku pokrýva 70 cm hrubá snehová vrstva. Od soboty budú upravené už tri lyžiarske svahy – Interski, Esíčko a Spojka.

 

Lyžiarske vleky spustia cez víkend aj niektoré menšie strediská

 

V najbližších dňoch sa bude lyžovať nielen v známych, vyššie položených strediskách vo Vysokých a Nízkych Tatrách či vo Veľkej Fatre, ale aj v niektorých menších, južnejšie položených centrách Slovenska.

  • Prvú lyžovačku v sobotu zažijú návštevníci strediska na Bielych vodách pri Hriňovej. Podľa riaditeľa tamojšieho hotela Petra Báťku na neďalekých svahoch je asi 35 cm snehu. Pre lyžiarov bude premávať 800-metrový vlek.
  • Tristometrový vlek odvezie v sobotu na svah prvých lyžiarov aj v stredisku Látky - Spariny. "Je tu asi 50 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú dobré," povedal TASR riaditeľ tamojšieho hotela Royal Oto Brezovický.
  • Začiatkom budúceho týždňa chcú zapojiť prvé vleky aj v centre Kokava - Línia a Kokava - Háj. Podľa šéfa strediska Františka Auxta najprv dostanú príležitosť deti na najkratších vlekoch, na konci týždňa už spustia aj vleky pre dospelých. O lyžovačku v tomto centre je z roka na rok väčší záujem a to najmä zo strany maďarských lyžiarov. "Kapacity v tunajších hoteloch a chatách napĺňajú Maďari na 90 percent," dodal Auxt.



 Zdroj/autor:tasr,sme,hzs,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa