VÍKEND Kde sa lyžuje

2007-12-14 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Počet stredísk, kde sa lyžiari môžu denne venovať svojej záľube sa rozšíri tento víkend o Jasnú-Záhradky, Ski park Ružomberok, Novú hoľu Donovaly a Litmanovú.



 

 

Od soboty sa začne sezóna aj v časti Nová hoľa na Donovaloch. Lyžiari tam budú môcť využiť šesťsedačkovú lanovku v kombinácii s osemmiestnou kabínkou Telemix a dva kilometre dlhú zjazdovku. Na Záhradišti im je k dispozícii štvorsedačková lanovka a tri vleky. Podmienky na lyžovanie sú na Záhradišti veľmi dobré, na Novej holi dobré.

Vleky a lanovky budú cez deň v prevádzke v čase od 8:30 do 15:30. Na svahoch časti Záhradište majú záujemcovia v piatok a sobotu v čase od 17:30 do 21:00 vytvorené podmienky na večerné lyžovanie. Stredisko Park Snow Donovaly zabezpečuje pre lyžiarov z Banskej Bystrice, Bratislavy, Trnavy a Nitry dopravu skibusmi.

Dosiaľ sú v dennej prevádzke strediská: Skicentrum Strednica Ždiar, Snowparadise Veľká Rača, Štrbské Pleso, Jasná, Donovaly-Záhradište, Vrátna-Chleb, Martinské hole, Šachtičky, Roháče-Spálená, Orava Snow Oravská Lesná.

Víkendovú prevádzku ohlásili strediská Kordíky, Skipark Kubínska hoľa-horná časť, Čertovica-STIV, Králiky, Štart-Kežmarok, Skalka pri Kremnici, Ski Taja-Tatranská Javorina, Športcentrum Lučivná časť Magura, Drienica, Jasenská dolina.

Lavínová situácia

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier sa vplyvom sneženia, silného vetra a ochladenia v posledných dňoch vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.  V ostatných pohoriach na Slovensku naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň. Snehová pokrývka je na mnohých extrémnych strmých svahoch mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavíny z nového napadnutého alebo nafúkaného snehu je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení na extrémnych strmých svahoch.

Príležitostne je možný samovoľný výskyt malých a stredných lavín. Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín je pri ďalších zrážkach a silnom vetre stúpajúca. Za uplynulých 24 hodín napadlo v Tatrách do pätnásť centimetrov nového snehu, vo Fatrách do päť centimetrov snehu. Snehová pokrývka je stále nerovnomerne rozložená. Napadnutý sneh z predchádzajúcich dní je previevaný do žľabov a múld, kde sa nachádzajú menej stabilné snehové vankúše, dosky alebo preveje. Horské chrbty a rebrá sú miestami vyfúkané na trávnatý a skalnatý podklad. 
 

Zdroj/autor:sitour,wn,hzs,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa