Nemecko nechce v Európe preteky v otváraní sa turistom

2020-04-28 16:53:00 |   |    | 

Prirýchle otvorenie turistických destinácií môže byť nebezpečné, varuje nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Ministri zodpovední za turizmus chcú koordináciu a otváranie hraníc pod dohľadom epidemiológov. Informuje o tom Euractiv.



Preteky, kto ako prvý v Európe povolí turistické cestovanie, budú znamenať neprijateľné riziká,“ povedal Maas pre nemecké noviny Bild am Sonntag. Pripomenul tiež, že len v jednom rakúskom lyžiarskom stredisku Ischgl sa v začiatkoch pandémie v Európe nakazilo množstvo turistov, medzi iným aj mnoho Nemcov. „Už sme zistili, čo môže spôsobiť infekcia v populárnych dovolenkových destináciách. Toto sa už nesmie zopakovať,“ povedal.

V Ischgli sa nakazili stovky turistov z Nemecka, Nórska a Islandu. Populárne stredisko je takisto blízko miesta, kde sa stretávajú ľudia z Rakúska, Švajčiarska a Talianska na rôznych podujatiach. Vírus našiel živnú pôdu v preplnených lyžiarskych baroch. Miestne úrady reagovali pomaly a vírus sa šíril mesiac, kým na mestečko uvalili karanténu.

Rakúske úrady tento týždeň zrušili povinné karantény v troch najvychytenejších lyžiarskych strediskách v krajine, vrátane Ischglu. Obmedzenia mali pôvodne vypršať až o niekoľko dní. Krajina navrhla postupné obnovenie cestovného ruchu, najprv sa chce otvoriť turistom z Nemecka.

Maas si myslí, že Európa musí „čo najrýchlejšie, ale zároveň čo najzodpovednejšie“ dohodnúť spoločné kritériá pre obnovu slobodného cestovania. „Nesmieme dopustiť, aby sme zničili ťažko vydobyté úspechy posledných niekoľkých týždňov,“ uviedol Maas. V opačnom prípade budú podľa neho cestovné obmedzenia v platnosti omnoho dlhšie.

Podľa nemeckej asociácie cestovného ruchu (DRV) až 60 percent cestovných kancelárií a operátorov stojí pred platobnou neschopnosťou. Prieskum medzi členmi asociácie ukázal, že každá piata cestovka už prepustila zamestnancov a 80 percent z nich požiadalo o štátnu pomoc.

 

Ministri sa chcú koordinovať

V pondelok 27. apríla sa cez videokonferenciu spojili ministri zodpovední za oblasť turizmu EÚ. Sektor zodpovedá za 10 % európskeho HDP, hoci tento pomer sa od krajiny ku krajine líši. Najnižší je práve na Slovensku, kde tvorí 2,6 %. U Grékov turizmus vytvára až 20,6 %, u Chorvátov, ktorí práve predsedajú EÚ, 17 %.

Chorvátsky minister turizmu Gari Capelli počas telekonferencie spomenul otázku otvorenia turistických koridorov medzi členskými štátmi EÚ. Podľa neho je však mimoriadne dôležité zahrnúť do celkového procesu otvárania hraníc a uľahčovania pohybu turistov epidemiológov.

Epidemiológovia by mali pomôcť zadefinovať kritériá, ktoré bude na otvorenie hraníc potrebné splniť ako aj opatrenia, ktoré zabezpečia, že turisti budú chránení. „Zdá sa že je tu dostatok dobrej vôle a snahy nájsť spôsob, ako krajiny znovu prepojiť,“ povedal minister.

Ministri sa zhodli, že riešenia pre sektor by sa mali prijímať koordinovane ako aj na tom, že na turizmus by mal ako na prioritu myslieť aj plán hospodárskej obnovy EÚ.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: Euractiv

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa