Archeológovia skúmajú bývalý koncentračný tábor Natzweiler-Struthof

2021-09-07 08:00:00 |   |    | 

V bývalom koncentračnom tábore Natzweiler-Struthof, ktorý sa počas druhej svetovej vojny nachádzal vo francúzskom regióne Alsasko, prebiehajú archeologické práce s cieľom zistiť viac o každodennom živote väzňov. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.



 

Dvadsaťčlenný tím výskumníkov už čiastočne odkryl okrem iného cestu, ktorú postavili väzni v rámci nútených prác. V starej kováčskej dielni, z ktorej zostali takmer len základy, objavili do kameňa vyryté meno Ivan.

V rokoch 1941-1944 bolo v koncentračnom tábore Natzweiler-Struthof nachádzajúcom sa na východe Francúzska v pohorí Vogézy väznených zhruba 52.000 ľudí z celej Európy. Väčšinu z nich tvorili politickí väzni, ale nachádzali sa tam i židia, Sintovia, Rómovia a homosexuáli. Väčšina väzňov musela pracovať v neďalekom kameňolome a mnohí z nich zomreli na prepracovanie a následky zlých životných podmienok.

Vedúca výkopových prác Juliette Brangéová pre DPA pripustila, že výskum na mieste s tak temnou minulosťou, je zvláštny, avšak dodala, že počas samotnej práce o tom príliš nepremýšľa. Dodala, že prvé práce tam prebehli už v roku 2018. Jej tím sa sústreďuje najmä na druh práce, ktorú museli väzni vykonávať, architektúru budov a životné podmienky, aké vládli v tábore.

Práce budú pokračovať na budúci rok v lete, keď archeológovia plánujú preskúmať tunely v miestnych horách, ktoré vykopali väzni a ich účel je dosiaľ neznámy. Výkopové práce financuje z veľkej časti francúzske ministerstvo kultúry.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa