Hrad Ostrý Kameň

2008-08-16 15:00:00 |   |    | 



Prístup

Najkratší prístup k hradu je od vodnej nádrže Buková po žltej turistickej značke. Vyberieme sa od nej južným smerom a onedlho prídeme k lesnej asfaltovej ceste, ktorá nás pohodlne privedie na križovatku turistických ciest v lokalite Brezinky (340 metrov). Odbočíme doľava na červeno značkovanú Štefánikovu magistrálu, na kraji ktorej stojí informačná tabuľa o národnej prírodnej rezervácii Zárubky rozkladajúcej sa na ploche takmer 300 hektárov. Pokračujeme červeno značkovaným lesným chodníkom, ktorý onedlho pomerne strmo stúpa lesom, až kým nedosiahneme zrúcaninu hradu Ostrý Kameň (569 metrov).

Alternatívny prístup je z obce Buková na Brezinky po zelenej turistickej značke a potom po tej istej trase (na hrad to takto trvá asi 1.30 hodiny). Z obce Plavecký Mikuláš vedie na Brezinky modrá turistická značka, cesta je o kúsok dlhšia a trvá asi dve hodiny. Viacerí turisti možno uprednostnia peknú, ale dlhšiu a náročnejšiu túru zo Smoleníc hrebeňom Zárub. Návšteva hradného vrchu ich odmení prekrásnym výhľadom na Malé Karpaty a Záhorskú nížinu. (...)

 

Zaujímavosti v okolí
Okolie hradu je významnou lokalitou reliktnej flóry. Buková je zároveň vhodným východiskom túr k zrúcanine hradu Korlátka (455 metrov), ku ktorej vedie smerom na sever zelená turistická značka. Kostol Navštívenia Panny Márie v Bukovej postavený na mieste starého kostola pochádza z roku 1788. Pri návšteve Ostrého Kameňa nemožno vynechať ani výstup na najvyšší vrch Malých Karpát Záruby (767 metrov), na ktorý sa možno dostať od zrúcanín hradu po červeno značkovanej trase východným smerom. Ide o krajinársky hodnotný úsek, ktorý vedie miestami skalnatým chodníkom, po ktorom sa striedavo lúkou a riedkym lesom dostaneme až na vrchol Zárub.

Ďalej môžeme pokračovať až na Havraniu skalu (580 metrov), ktorá je jednak obľúbeným miestom horolezcov a zároveň ponúka nádherné výhľady na Smolenický zámokPodunajskú nížinu. Súčasťou výletu z hradu cez Záruby a Havraniu skalu môže byť aj návšteva Smoleníc a prechádzka po náučnom chodníku Smolenický kras. Terénne nenáročná trasa s dĺžkou 7,5 kilometrov umožňuje milovníkom prírody a histórie spoznať divokú tiesňavu Hlboča s jediným vodopádom v Malých Karpatoch s výškou 9 metrov. Na náučnom chodníku máme takisto príležitosť oboznámiť sa s archeologickou lokalitou Molpír (400 metrov), ktorá sa nachádza nad kostolom. Objavili tu pozostatky veľkého hradiska zo staršej doby železnej. Areál s rozlohou 12 hektárov je rozdelený na tri nádvoria a je na ňom umiestnených niekoľko informačných panelov. Nástup na náučný chodník je možný pri kostole alebo na Jahodníku pri ceste do jaskyne Driny v Smolenickom krase, jedinej verejnosti prístupnej jaskyni v Malých Karpatoch. (...)

 

Viac si môžete prečítať v knihe Kollár, D., Nešpor, J.: Hrady najkrajšie zrúcaniny. Dajama 2007.

 

Zdroj/autor: Dajama, Hrady, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa