DOMA Bitka o Štrbské pleso

2009-01-08 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Štrbské Pleso patrí po minuloročnom rozhodnutí Ústavného súdu SR pod mesto Vysoké Tatry.



Jeho občania by preto mali platiť všetky poplatky a dane mestu Vysoké Tatry, povedal dnes na tlačovej besede primátor mesta Ján Mokoš. Zdôraznil, že rozhodnutie ÚS znamená zrušenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, na základe ktorého prešla správa Štrbského Plesa spod mesta Vysoké Tatry na obec Štrba.

Mokoš je presvedčený, že zrušením tohto rozhodnutia je preto neplatný aj zápis do katastra, kde Štrbské Pleso figuruje ako súčasť obce Štrba. Primátor mesta Vysoké Tatry je za pokojné vyriešenie celého sporu. Ako povedal, je ochotný rokovať so starostom Štrby Michalom Sýkorom, ale ten doterajšie ponuky neakceptoval.

"Myslím si, že by žiaden boj o územie, nech ho starosta Štrby akokoľvek veľmi chce, nemal naštrbiť princípy právneho štátu, ústavy, ktorá je jeho základom a autoritu ústavného súdu, ktorý je garanciou dodržiavania ústavných práv," zdôraznil Mokoš.

Od Sýkoru preto očakáva, že ako starosta obce pôjde občanom príkladom tým, že preukáže zmysel pre spravodlivosť a rešpekt pred zákonom. Vysoké Tatry sú pripravené využiť všetky právne prostriedky, aby rozhodnutie ústavného súdu bolo rešpektované. Mokoš poznamenal, že Štrbské Pleso a celá oblasť Vysokých Tatier je tak dôležité územie, že pre upokojenie situácie by v rámci svojich možností mala zasiahnuť aj vláda či Národná rada SR.

Na základe rozhodnutia ÚS SR mesto Vysoké Tatry oznámilo obci Štrba, že od 1. januára 2009 opäť preberá správu Štrbského Plesa. Obec Štrba s tým však nesúhlasí.

 

Viac ako osemnásťročný spor mesta Vysoké Tatry a obce Štrba o katastrálne územie Štrbského Plesa sa vyostril na prahu nového roka. Štrbania počas verejného zhromaždenia 4. januára opätovne osadili pri vjazde do tejto tatranskej časti svoje informačné tabule Štrba - Štrbské Pleso. Stalo sa tak po tom, čo začiatkom roka 2009 samospráva mesta Vysoké Tatry znovu prevzala správu nad Štrbským Plesom, odstránila ich tabule a nainštalovala vlastnú tabuľu Vysoké Tatry - Štrbské Pleso. Definitívne riešenie sporu je teraz opäť v rukách Najvyššieho súdu SR. Celé územie Štrbského Plesa má 16.800 hektárov, pričom sporných je 2000 hektárov.


 

Zdroj/autor: vysoke tatry,sita,tasr,drom

 


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa