NA CESTÁCH Španieli mrznú

2009-02-05 13:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Španielsko prežíva najtuhšiu zimu za posledných 15 rokov. Husté sneženie, silné dažde a vietor si vyžiadali už 12 ľudských životov a obrovské materiálne škody.



Prvá polovica januára priniesla rekordne husté sneženie a teploty hlboko pod nulou. Madrid, ako aj väčšina zo 17 španielskych autonómnych oblastí, sa ocitli pod snehom.

     
Na istú dobu museli uzavrieť aj letisko Barajas. Mnoho cestujúcih zbytočne čakalo na svoj let alebo svoj kufor. "Ráno som priletel do Madridu a nájdem tu takýto chaos. Situácia nie je až taká vážna, aby celé letisko bolo hore nohami," sťažoval sa Pietro Giovanetti, Brazílčan, ktorému oznámili, že jeho kufor sa nachádza v Ríme.
     
Podobná situácia bola aj v iných španielskych mestách a dedinách. Luxusné kúpele Panticosa ostali dva dni odrezané od sveta, pretože tri kilometre od centra spadla lavína a zatarasila jediný prístup do tejto oblasti. Tridsaťpäť klientov a 30 zamestnancov bolo nútených ostať v Panticose. Zástupca riaditeľa, Fernando de Cabo, ktorý sa v krízovom období nachádzal v kúpeľoch, všetkých ubezpečoval: "Máme elektrinu, internet a zásoby jedla na dostatočne dlhý čas". Nakoniec sa prechod podarilo uvoľniť v nasledujúci deň.
     
"Žijem tu už 15 rokov, ale ešte nikdy som nevidel takéto husté sneženie," uviedol Andrés Pita, jeden z obyvateľov poškodenej zóny.
     
Jedinými, kto sa z tohtoročnej snehovej nádielky v Španielsku tešil, boli deti, keďže kvôli nepriazni počasia nemohli ísť niekoľko dní do školy. Zaujímavo vyzerali priame prenosy niektorých obľúbených TV relácií v čase, keď sa nemohla do práce dostaviť väčšina moderátorov a muselo sa improvizovať.
     
Silný vietor, ktorý nasledoval po snežení, pripravil o život 12 ľudí. Boli medzi nimi aj štyri deti, ktoré sa nachádzali v športovej hale na tréningu bejzbalu v Barcelone, keď sa na ne vplyvom vetra zrútila časť budovy. Okrem štyroch životov si toto nešťastie vyžiadalo aj veľa zranených.
     
Okrem snehu, dažďa a vetra zažili Španieli túto zimu na vlastnej koži aj tornádo. Bolo to v druhý februárový deň, keď sa prehnalo juhošpanielskym mestom Málaga. Najmenej 25 ľudí vtedy utrpelo zranenia. Tornádo úplne zničilo jednu autobusovú stanicu, poodtŕhalo okná, dvere, strechy domov, pováľalo stromy, zničilo autá.
     
Väčšinu ľudí zo štvrte San Andrés museli evakuovať. V dome Luisy Cabellovej, jednej z tamojších obyvateliek, neostalo ani jedno okno celé. "Práve sme večerali, keď sa vyplo svetlo a za silného hluku sa rozbíjalo jedno okno za druhým. Mysleli sme si, že ide o zemetrasenie," povedala.
     
"Veľa rôznych predmetov, hlavne okná, lietali ulicami a bál som sa, že silnejší úder ma môže aj zabiť," uviedol Rafael Ballesteros, ktorému na balkóne sklo zo susedných okien vážne poranilo tvár a oči.
     
Ani Miguel Ángel Díaz, ďalší miestny obyvateľ, nemohol uveriť vlastným očiam. "Videl som, ako tornádo zo zeme nadvihlo kontajner na smeti a ten letel veľkou rýchlosťou. Tiež som videl, ako vietor zodvihol auto, niesol ho niekoľko desiatok metrov a zastavilo sa, až keď naň padol ťažký strom".
     
V Španielsku dúfajú, že takéto dramatické situácie spojené s počasím sa už tento rok nezopakujú, a vyčítajú svojej vláde slabú informovanosť a hlavne nepripravenosť krajiny na odstraňovanie následkov nepriazne počasia.
     

 

Zdroj/autor: tasr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa