DOMA Vínna turistika žije aj v zime

2009-02-17 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vo viniciach na Malokarpatskej vínnej ceste síce vládne sneh a mráz, ale vinohradnícky kalendár 2009 ponúka desiatky atraktívnych vinárskych podujatí.



Napríklad počas tohto víkendu pozýva vinohradnícke mestečko Modra milovníkov vínnej turistiky na pravú modranskú zabíjačku, spojenú so súťažou vo varení kapustnice a degustačnou prehliadkou malokarpatských vín.

Zahanbiť sa nebudú chcieť dať ani Budmerice, kde na sobotu pripravili medzinárodnú prehliadku vín, ktorá každoročne ponúka niekoľko stoviek domácich i zahraničných vzoriek vynikajúcej kvality.

     
K tradične najväčším podujatiam na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC) patria Dni otvorených pivníc. Prvýkrát v tomto roku sa všetky pivnice na MVC otvoria 23. mája na sviatok sv. Urbana, patróna vinohradníkov. Po druhý raz budú otvorené 20. a 21. novembra.

Obe podujatia sa tešia veľkej obľube návštevníkov, konštatoval predseda MVC Milan Pavelka. Vlani sa na ňom zúčastnilo vyše 100 vinohradníckych a vinárskych spolkov a spoločností od Bratislavy až po Trnavu. Kapacitne záujem neuspokojil ani rekordných 4000 návštevníkov. Tie najlepšie vína z MVC, ktoré prešli náročnými kvalifikačnými degustačnými prehliadkami, sú v súčasnosti umiestnené v Národnom salóne vín v Pezinku a Sieni slávy malokarpatských vín v Limbachu, dodal Pavelka.
     
V orientácii pri putovaní za kvalitnými vínami poslúži turistom aj nová panoramatická mapa Malokarpatskej vínnej cesty s pohorím Malých Karpát, na ktorej sú vyznačené jednotlivé obce a mestečká na vínnej ceste. Mapa tiež informuje o všetkom, čo vínna cesta pre návštevníkov ponúka, vrátane ponuky zariadení s gastronomickými špecialitami a možnosťami ubytovania.
     
Myšlienka vytvorenia vínnych ciest, ktoré by využili danosti vinohradníckej krajiny, vína ako jedinečného nápoja a miestnej gastronómie na vytvorenie cielených produktov pre návštevníkov, vznikla na Slovensku v polovici 90. rokov minulého storočia.

Najviac v tom zo šiestich vinohradníckych oblastí v SR pokročila Malokarpatská vínna cesta, ktorá sa z myšlienky už zmenila na ponuku celoročného programu podujatí viazaných na činnosti spojené s pestovaním viniča a výrobou vína i ponuku zariadení, typických pre tento vinohradnícky región, doplnil informácie Pavelka.


Mestské informačné centrum
Štúrova 59
Modra 900 01
tel.: 033/ 647 2312
e-mail:
infomodra@mail.t-com.sk

Turisticko-informačné centrum
Modra-Harmónia 3001
Modra 900 01
tel.: 033/ 647 4134
web:
www.tikmodra.sk
e-mail: harmonia@tikmodra.sk

 

Zdroj/autor: mvc,tasr,karpatskaperla,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: karpatskaperla

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa