EXTRA Najlepšie turistické krajiny

2009-03-05 12:00:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO - Najlepšie prostredie pre rozvoj turistiky a cestovného ruchu ponúkajú európske štáty Švajčiarsko, Rakúsko a Nemecko.



Vyplýva to z tohtoročnej  správy o konkurencieschopnosti v cestovnom ruchu, ktorú včera zverejnilo Svetové ekonomické fórum (WEF).

Slovensko obsadilo v konkurencii 133 krajín 46. miesto. Česká republika skončila na 26. mieste, čím si oproti vlaňajšku polepšila o štyri pozície. Švajčiarsko, Rakúsko a Nemecko sa v čele rebríčka drží už tretí rok, teda od doby, kedy sa začal rebríček zostavovať.

Do prvej desiatky sa dostalo ešte Francúzsko, Kanada, Španielsko, Śvédsko, Spojené štáty, Austrália a Singapur.

Správa nazvaná Travel & Tourism Competitiveness Report 2009 hodnotí nielen prírodné a kultúrne pamiatky, ale tiež bezpečnosť, zákony vzťahujúce sa k životnému prostrediu, úroveň zdravia a hygieny, leteckú a dopravnú infraštruktúru, úroveň pracovnej sily a priority, ktoré sektoru poskytuje vláda.

Tento rok prichádza správa v čase, kedy sa cestovný ruch kvôli globálnej ekononmickej kríze a recesii potáka sa poklesom dopytu.

Na najvyšších priečkach štúdie skončili krajiny, ktorých vlády turistický priemysel masívne podporujú a majú veľmi kvalitnú dopravnú a turistickú infraštruktúru. Tieto krajiny sa tiež starajú o svoje ľudské a prírodné zdroje a životné prostredie, čo je pre turistiku veľmi dôležité.

Švajčiarsko má nielen veľké množstvo kultúrnych a prírodných pamiatok, ale koná sa tu tiež množstvo medzinárodných výstav a veľtrhov. Disponuje kvalitnou pracovnou silou, pretože je mimo iné domovom prestížnych škôl pre hotelových manažérov. Krajina ponúka tiež výbornú dopravnú a turistickú infraštruktúru, vrátane ciest, hotelov či bankomatov, čo uľahčuje a spríjemňuje pobyt v krajine a vysokú úroveň bezpečnosti.

Pred Českú republiku sa dostali populárne západoeurópske prímorské destinácie, ako Cyprus, Portugalsko a Grécko, ale tiež Nórsko, Fínsko, Island, Írsko či Japonsko. Naopak Česko dopadlo lepšie než Taliansko, Malta či Chorvátsko a Maďarsko, ktoré sa dostali aj pred Slovensko. Poľsko sa umiestnilo až na 58. pozícii a pred neho sa tak dostali napríklad Turecko, Bulharsko a Čierna hora.


Svetové ekonomické fórum (World Economic Forum) je nezávislé, neformálne, nadstranícke a nekomerčné zoskupenie popredných politikov a predstaviteľov finančných inštitúcií. Usiluje o riešenie celosvetových i regionálnych problémov a presadzuje globálny hospodársky a sociálny pokrok cestou účinnej ekonomickej spolupráce.


 

Zdroj/autor: sef,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa