AUTOM Sedemdesiat rokov jazdíme vpravo

2009-03-17 14:00:00 |   |    | 

ČESKO/SLOVENSKO - Cestná premávka dopravných prostriedkov po pravej strane vozovky sa začala na Slovensku pred 70 rokmi, 17. marca 1939.



Hoci sa v súčasnosti takto jazdí v celej (pevninskej) Európe, nebolo to vždy tak.

     
Po vzniku Československej republiky v rokoch v roku 1918 sa v krajine jazdilo po ľavej strane ako predtým v Rakúsko-Uhorsku. Po prvej svetovej vojne sa takto jazdilo nielen v Československu, Rakúsku, Maďarsku a Juhoslávii, ale aj v Portugalsku a Luxembursku.

O zjednotení cestnej premávky sa začalo hovoriť na parížskej konferencii v roku 1926. Predpokladá sa, že príčinou úvah o zmene na pravostrannú premávku u nás bola orientácia prvej republiky na Francúzsko, kde sa týmto spôsobom jazdilo. Vpravo jazdili aj autá v Nemecku.
     
Stály výbor Národného zhromaždenia republiky Československej sa 11. novembra 1938 uzniesol na Opatrení č. 275/1938, zverejnenom v Zbierke zákonov a nariadení.

Podľa opatrenia sa 1. mája 1939 malo začať v celej republike jazdiť vpravo. Prípravy na zmenu úpravou vozidiel a osádzaním značiek mali prebiehať do konca apríla 1939.
     
K tomu, že sa začalo jazdiť vpravo skôr, prispelo rozdelenie republiky a obsadenie Čiech a Moravy vojskami nacistického Nemecka 15. apríla 1939. O zavedení pravostrannej premávky rozhodlo stručné nariadenie vrchného veliteľa nemeckej armády Walthera von Brauchitscha.

Na Slovensku sa s cestnou dopravou na pravej strane začalo 17. marca 1938 najskôr v Bratislave ihneď po vzniku slovenského štátu. Na celom území republiky sa zavedenie pravostrannej premávky ukončilo v roku 1941.
     
V súčasnosti majú ľavostrannú premávku v Európe len ostrovné štáty ako je Veľká Británia, Írsko, Cyprus a Malta.

 

Zdroj/autor: tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa