NA CESTÁCH Bejzbalová posadnutosť Kubáncov

2010-09-29 17:00:00 |   |    | 

KUBA/ video - Nič netušiaci návštevník centrálneho havanského parku si kvôli kriku a hádkam môže myslieť, že sa ocitol uprostred bitky či kontrarevolúcie. Názory si tu však, tvárou v tvár, vymieňajú vášniví kubánski fanúšikovia bejzbalu...



Lož, lož, si klamár!“, kričí jeden mladý odredovaný muž. „Nič nevieš!“, kričí naspäť iný, oblečený v niečom, čo by až na kotníkové tenisky mohol byť odev obchodníka.

Podobné ostré hádky na inom mieste by sa mohli krútiť okolo lásky či politiky, ale tu, v parku známom ako Esquina Caliente či „Horúci kútik“, je takmer vždy témou diskusie bejzbal, kubánska národná posadnutosť.

Každý deň sa schádzajú v parku pod stromami v centre Havany desiatky bejzbalových fanúšikov, väčšinou mužov, aby hovorili o milovanej hre „pelota“, ako nazývajú bejzbal v týchto končinách. Živé diskusie sa obyčajne zdajú vášnivejšie, než v skutočnosti sú.

Verbálne potýčky sa môžu týkať významu jednotlivých hráčov, či môže ísť o porovnávanie členov obľúbených tímov alebo o to, či Kuba tento rok vyhrá turnaj World Baseball Classic (WBC).

Ľudia prichádzajú a odchádzajú, pohybujú sa od jednej debaty k druhej, nakláňajú sa, aby lepšie počuli. Étosom tu nie je zmier, ale nesúhlas, mienený obyčajne ako žart.

Nepísaným pravidlom na Esquina Caliente, ktorého názov pochádza z bejzbalového slangu pre názov tretej méty je, že diskutujúci, akokoľvek sú rozvášnení, sa nikdy nezačnú biť, pretože zmyslom diskusie nie je ani tak jej výsledok, ako skôr, možnosť povedať si svoje. A to je v krajine, kde slobodný rozhovor má stále svoj limity, privilégiom.

„Tu sa môžeš vyjadriť. Tu na tomto mieste,“ hovorí Lejaun Mirado a ukazuje na zem, aby zdôraznil, že myslí len na Esquina Caliente.

Esquina Caliente je najznámejšia, ale v Havane či inde na Kube existujú aj ďalšie fóra. Všetko podľa miestneho bejzbalového experta Ismaela Seneho začalo na konci 70.rokov, kedy redaktor havanského magazínu navrhol svojim čitateľom, aby sa schádzali na rohu istej ulice vo štvrti Vedado a hovorili o bejzbale. Odtiaľ sa potom neformálne verejné diskusie rýchlo rozšírili.

Ich popularita odráža fanatizmus Kubáncov pre túto hru, ktorá je od svojich začiatkov na tomto ostrove neoddeliteľne spätá s kubánskou hrdosťou a vlastenectvom.

„Svojej žene som povedal, že bejzbal je milenka, ktorú nikdy neopustím. Je to vášeň, veľmi silná vášeň,“ povedal Rogelio Hernández.

 

Zdroj/autor: reuters,čtk,drom

VIDEO Esquina Caliente
 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa