SKI.SK Na severe Slovenska je výborná jarná lyžovačka

2009-03-28 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Počasie lyžiarom stále praje. Napriek tomu, že už bude o chvíľu ukončený prvý jarný týždeň, príroda nám stále dopraje veľké snehové nádielky, predovšetkým na severe Slovenska.



Tento týždeň najviac nového snehu, až 50 centimetrov napadlo na Štrbskom Plese. 40 cm napadlo v Ski Zábave Hruštín, 30 cm na Šachtičkách a z 20 cm nového snehu sa tešia vo viacerých strediskách: na Donovaloch, v Jasnej, vo Winter parku Martinky, alebo v Ski Oravskej Lesnej. Najviac snehu, až 3 metre je v Jasnej – Chopok Juh. 2,5 metra v Lomnickom Sedle a 2 metre snehu sú na Štrbskom Plese, a vo Vrátnej v Oštiepkovej mulde. Takmer 2 metre nájdete aj vo Winter parku Martinky.

Tento jarný sneh nielen predlžuje lyžovačku, ale ju aj skvalitňuje, pretože prírodný sneh je kvalitnejší  – nevytvárajú sa na ňom ľadové plochy.

Napriek veľmi dobrým podmienkam, väčšina stredísk obmedzila svoju prevádzkovú dobu len na víkend. Zo 110 stredísk s vhodnými podmienkami, má 80 areálov veľmi dobré podmienky, avšak len v menej ako 40 sa dá lyžovať počas celého týždňa.

V celotýždňovej prevádzke sú predovšetkým tie najväčšie slovenské strediská. „So sezónou sme spokojní. Je lepšia ako tá predchádzajúca. Zimnú sezónu plánujeme ukončiť Veľkou nocou, avšak otvorené máme už len cez piatky a víkendy pre momentálne nižší záujem.“ Zhodnotil pre Ski.sk Peter Zemko, manažér strediska Racibor, ktoré je v prevádzke len druhú sezónu.

Na situáciu obdobne reaguje aj Ing. Juraj Sokol, manažér Ski Turecká:  „V prevádzke sme už len cez víkendy, pretože cez týždeň je to už absolútne nerentabilné“.  Viaceré strediská, medzi nimi aj Turecká alebo Žiarce/Pavčina Lehota plánujú ukončiť sezónu už na konci marca. Avšak príčinou nie je nedostatok snehu, ale lyžiarov.

„Zimnú sezónu plánujeme do 31.marca a potom to ešte pustíme na Veľkú noc, ak budú vhodné snehové podmienky a záujem, lebo stredisko je prázdne. V súčasnosti nie je záujem, nemáme návštevníkov.“ povedal pre Ski.sk RSDr. Ján Šebo, CSc, predseda predstavenstva Žiarce a.s.

Vplyvom počasia stúpol aj stupeň lavínového nebezpečenstva na 4. z 5 dielnej stupnice, čo predstavuje veľké lavínové nebezpečenstvo. Pohyb vo vysokohorskom teréne sa neodporúča. Všetky vyznačené zjazdovky sú bezpečné.

Cez víkend sa za zábavou oplatí ísť predovšetkým do Parku Snow. 27.3.2009 je pre návštevníkov Parku Snow Donovaly pripravená akcia z názvom Party in da park, uskutoční sa v ridersparku, avšak bude nesúťažného charakteru. Na návštevníkov tam čaká DJ, občerstvenie a príjemná atmosféra. 28.3.2009 sa v Parku Snow Vysoké Tatry (Štrbské Pleso) uskutoční Rossignol Demotour.

31.marca 2009 začne v Jasnej podujatie z názvom Jasná Adrenalín 2009. Je to najväčší freeridový pretek na Slovensku, ktorý zároveň bude kvalifikáciou pre Freeride World Tour. Prihlásení sú pretekári z celého sveta: z USA, Argentíny, Japonska, Francúzka, Talianska, Švajčiarska, Rakúska, Nemecka, Švédska, Fínska, Ruska, Česka, Poľska, Rumunska a samozrejme aj zo Slovenska.  Preteky by mali vyvrcholiť 2.4.2009, kedy je o 14:00 naplánovaný štart finálových jázd a o 20:00 vyhlásenie výsledkov a afterparty.
Veľa čerstvého snehu aj v Alpách

Výdatné snehové zrážky sú takisto aj v Alpách, kde minimálne 20 cm nového snehu napadlo vo viac ako 100 strediskách. Rakúske stredisko Ehrwald hlási 125 cm nového snehu za posledných sedem dní.

75 cm za rovnaké obdobie hlási Miringen v Švajčiarsku. Caroline Stauder z francúzskeho strediska Les Carroz d'Araches povedala pre portál Skiinfo.fr: „Sezóna je veľmi dobrá. Od skorého otvorenia cez víkend 13. a 14. decembra máme nezvyčajne veľa snehu. Bol chladný február a teploty v marci boli tiež nízke, takže v strede marca stále máme 110 cm a sneh je zvlášť vysokej kvality.

Práve s takýmto snehom, jarným slnkom a poloprázdnymi zjazdovkami prichádza pravý čas na skvelú lyžovačku. Ale s nedávnymi výdatnými snehovými zrážkami vystúpilo lavínové nebezpečenstvo na tretí stupeň, takže buďte opatrní!“.

Najviac snehu v Európe je pravdepodobne v talianskej Sella Nevea, kde je takmer 6,5 metra. Veľké snehové zrážky sa v Alpských strediskách očakávajú najmä 26.3.2009. Obrovské výšky snehu nájdete aj v rakúskom stredisku Dachstein/Gletscher, takmer 5 metrov a na ľadovci Kitzsteinhorn nad Kaprunom 4,5 metra.

 

Viac informácií o lyžiarskych strediskách a lyžovaní nájdete na www.SKI.sk. SKI.sk je najstarším slovenským lyžiarskym serverom a patrí pod paneurópsku skupinu poskytovateľov snehových informácií www.SKIINFO.com.

 


Zdroj/autor: ski.sk, reklamný článok

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ski.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa