RAKÚSKO Dolné Rakúsko (1)

2010-06-19 17:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Jednotlivé kraje dnešného Dolného Rakúska boli kedysi zárodkom budúcej rakúskej republiky. Minulosť a súčasnosť sa tu prelína rovnako ako prírodné krásy a historické pamätihodnosti.



 

Dunajská oblasť

Úsek Dunaja, ktorý sa vinie Dolným Rakúskom meria 258 kilometrov. Rovnako dlhá je i známa Dunajská cyklotrasa, ktorá lemuje jeho brehy. Údolie Dunaja medzi Ybbsom a Kremsom patrí bezpochyby k najkrajším údoliam riek v Európe. Jeho západný úsek je povesťami opradený kraj Nibelungengau a hneď za ním začína 40 km dlhé prielomové údolie Wachau, ktorému sa láskyplne hovorí "úsmev v tvári Rakúska". Nasledujúci úsek Dunaja preteká vinárskou oblasťou Wagram. Brehy rieky sú tu lemované strmými terasovitými svahmi zarastenými vinicami a ovocnými sadmi. Na ich úpätí sa túlia jedna vinárska obec za druhou.

 

Drsné podnebie voňajúce čerstvou rosou, mäkko zvlnené kopce, šťavnaté lúky, priezračné rybníky a hlboké údolia riek, rozsiahle vresoviská, temne zelené ihličnaté lesy, tiché a voňavé rašeliniská, kultovné miesta z dôb pohanských, miesta s obetnými kameňmi a magickými silami – to všetko sú poklady, ktorými oplýva tento kút zeme plný mystiky a poézie. Je to i kraj s bohatým historickým odkazom v podobe stoviek hradov a hradných zrúcanín, zámkov a kláštorov. Je tu i sedem prírodných parkov a národný park pri rieke Dyje (Thaya)-Podyjsko, jediný v Rakúsku, ktorý zaberá územie aj mimo Rakúska. Patrí totiž sčasti i Českej republike.

 

Vinohrady, uličky s vínnymi pivničkami, rozsiahla sieť cyklotrás, mnoho drahocenných pokladov z dávno zašlých čias a z hlbín zeme – to je kraj pred bránami Viedne, v ktorom vládne veselý boh vína Dionýzos, ktorý štedrou rukou rozlieva zo svojich vínnych sudov. Však má z čoho čerpať. Weinviertel skutočne robí česť svojmu menu. Na ploche 16 000 ha sa tu nachádza najviac viníc z celého Rakúska a lisuje sa tu celá tretina všetkých rakúskych vín. Pôvaby Weinviertalu najlepšie spoznáte, ak sa vydáte na cestu na bicykli. Rovno za nosom na cyklotrasách, ktoré vedú malebnými vinohradmi, vinárskymi mestečkami a dedinkami, krásnou prírodou okolo hradov, zámkov a múzeí.

 

Smerom na juh začínajú sprvu mierne kopce postupne naberať na výške a mohutnosti až konečne dosiahnu nadmorskú výšku cez 2000 metrov. Tým sa i celkom zmení tvár tohto spočiatku mierneho a pôvabného kraja marhúľ a hrušiek. Jeho rysy stvrdnú, zvrásnia sa a premenia na drsnú horskú krajinu s ostrými štítmi a hlbokými roklinami. V Ötscherských priekopách nájdu milovníci divokých športov skvelé možnosti pre horskú cyklistiku, caňoning alebo rafting. Dopravu sem zaisťujú tri historické úzkokoľajné železnice: Ötscherlandský expres, najpríkrejšie stúpajúca úzkokoľajka, ktorá vedie z Gamingu do Lunz am See, ďalej železnice vedúce údolím Ybbsu z Waidhofenu do Göstlingu a Lunz am See a Mariazellská železnica, najdlhšia úzkokoľajka v Rakúsku, spájajúca dolnorakúske hlavné mesto St. Pölten s púťovým mestom Mariazell.

 

Wienerwald, alebo Viedenský les je oblasť, v ktorej sa zvažujú výbežky Álp so strohými skalami a roklinami s divokou vodou a postupne prechádzajú do zalesnenej kopcovitej krajiny, tajomných lužných lesov a sviežo zelených lúk. Tento pôvabný kraj obopína Viedeň a siaha až k známej oblasti termálnych prameňov. Je to vyhľadávaná rekreačná oblasť Viedenčanov, v ktorej sa možno venovať mnohým druhom letných a zimných športov. Je to však tiež miesto s bohatou históriou, kde je možné oddávať sa kultúrnym i kulinárskym pôžitkom. Najobľúbenejšie mestečko Viedenského lesa je bezpochyby Baden, bývalé cisárske letovisko a mesto operety, termálnych kúpeľov a vína. Jeho hostia sem prichádzajú za kultúrou, za wellnessom a za ruletou v najväčšom kasíne strednej Európy.

 

Na juhu Dolného Rakúska sa týčia v celej svojej kráse a rozmanitosti vrcholy východného konca Álp. Sú vidieť už z diaľky dnes, rovnako ako za starých čias v takzvanom biedermeierovskom období, kedy sem s obľubou prichádzala viedenská smotánka na letný pobyt. Luxusné vily a grandhotely dodnes svedčia o veľkých a slávnych dobách rakúsko-uhorskej monarchie. Mená ako je Semmering, Puchberg pod Schneebergom alebo Reichenau sú síce spojené s minulosťou, avšak premena týchto niekdajších letovísk na moderné strediská zimných športov tretieho tisícročia je priam závratná. Keď sme sa už zmienili o Semmeringu, nedá sa nezmieniť o Semmeringskej železnici, vrcholnom stavebnom diele 19. storočia, ktoré vyhlásilo UNESCO za svetové dedičstvo.

 

Čo by ste určite mali vidieť v Dolnom Rakúsku (Niederösterreich)

 

  • Archeologický park Carnuntum

Začnite cestovanie v čase do doby Rimanov v prírodnom múzeu v Petronelli, ktoré bolo v dobe rozkvetu sídla Carnuntum súčasťou nádherného občianskeho mesta. Vyberte sa na potulky po stopách majetných a hrdých rímskych občanov a ponorte sa do pulzujúceho života rímskej metropoly na Dunaji.

  • Festschloss Hof

Na ploche vyše 50 ha sa vo východnej časti Schlösserstraße v Marchfelde rozprestiera areál cisárskej zámockej rezidencie Hof, len niekoľko málo kilometrov od slovenkých hraníc. Skvostné priestory vznikli začiatkom 18. storočia vďaka spolupráci dvoch najvýznamnejších osobností rakúskeho baroka.

  • Národný park Donau-Auen

Národný park Donau-Auen spája ako zelený pás obe hlavné mestá Viedeň a Bratislavu. Pokrýva plochu asi 9 300 ha a tiahne sa od Viedne až po Hainburg v Dolnom Rakúsku. Národný park ponúka návštevníkom širokú paletu exkurzií so spievodcom.

  • Baden pri Viedni

Baden je staré cisárske letovisko, kúpeľné mesto a vinárska metropola Dolného Rakúska. Rovnako mnohotvárna ako Baden samotný, je aj ponuka kúpeľných, kultúrnych a spoločenských aktivít, ktoré sa tu návštevníkom ponúkajú.

  • Hinterbrühl – jaskyňa s podzemným jazerom

Fantastický labyrint jaskynných systémov, chodieb a kvapľových hál vedie k najväčšiemu podzemnému jazeru v Európe s plochou 6 200 m². Romantická plavba člnom cez jazero s prekrásnou hrou svetiel a farebných odleskov zanechá v návštevníkoch nezabudnuteľný dojem.

  • Kláštor Klosterneuburg

Kláštor pri bránach Viedne založil v roku 1114 markgróf Leopold II. Babenberský. Dnešná podoba tohto "sakrálneho paláca", ktorý pripomína španielsky kláštor Escorial, je zmes gotického a barokového štýlu.

  • Prírodný park Hohe Wand

Prírodný park je zalesnená náhorná planina pretkaná rozvetvenou sieťou turistických chodníkov. Hore potom na pútnikov čaká alpská záhradka, výbehy pre lovnú zver a "skywalk", úchvatná vyhliadková plošina.

  • Kabínková lanovka na Rax

Nová 2 160 m dlhá najmodernejšou technikou vybavená lanovka, ktorá je v prevádzke v každom ročnom období, vyvezie návštevníkov len za osem minút na vrchol hory. Na výletníkov i zimných športovcov tu čaká krásna neporušená príroda.

  • St. Pölten

Hlavné mesto spolkovej krajiny Dolného Rakúska. Nádherné barokové a secesné stavby sa prelínajú s dielami modernej architektúry a predsa tvoria veľmi harmonický celok. Protipólom k historickému centru mesta je nová a moderná "Vládna štvrť", kde nájdete množstvo kultúrnych zariadení.

 

Niederösterreich-Information

Im Palais Niederösterreich
Herrengasse 13
A-1014 Wien, Postfach 10.000
Tel.: +43(1)53610-0
Fax: +43(1)53610-19858
E-Mail: info@noe.co.at

Slovenský kontakt: duricova@noe.co.at
www.dolne-rakusko.info

 

Zdroj/autor: dolne rakusko, dovolenka, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa