NA CESTÁCH Vagónový hotel

2010-08-04 15:30:00 |   |    | 

NEMECKO - Stráviť noc vo vlaku nie je ničím nezvyčajným. Ale prenocovať na úrovni najmenej trojhviezdičkového hotela v historickom vagóne na vlakovej stanici, v dedine cez ktorú nikdy neviedli koľajnice – to existuje len v hostinci Gasthof Dückinghaus v západonemeckej obci Merzen.



Aj objednané nápoje tu rozvážajú malé vláčiky. Gasthof Dückinghaus je prvým a jediným „hotelom“ svojho druhu v Nemecku a pravdepodobne aj na svete. Niet sa čo čudovať, že hostia z celej Európy, ktorí tu prespávajú, bývajú často trochu blázni do vláčikov.

Dvor veľkého hostinca pôsobí nápadne už z diaľky. Areál pripomína vlakovú stanicu aj keď v Merzene, ktorý sa nachádza neďaleko Osnabrücku na severozápade Nemecka, nikdy žiadna naozajstná vlaková stanica nebola.

Do železničného imidžu začali Katrin a Marc Dückinghausovci svoj podnik prerábať pred deviatimi rokmi. Na výlete v meste Burg pri Magdeburgu navštívili hostinec, v ktorom rozvážal nápoje okolo barového pultu vláčik z modelovej stavebnice.

„To bola prvá inšpirácia, my sme však myšlienku postupne rozvíjali. Najskôr sme napojili na koľajnice jedáleň, postupne sme zbierali železničné dekorácie, až sme nakoniec zohnali vagóny a zariadili ich ako izby ,“ vysvetľuje  Katrin Dückinghausová, ktorá sa o živnosť stará so svojimi dospelými deťmi, pretože jej manžel pred dvoma rokmi zomrel.

Prenocovanie v dvojlôžkovej izbe stojí 78 euro a jedného hosťa 47 euro, cez víkend sú ceny o štyri eurá vyššie. Samozrejmosťou je sprcha, kábelová televízia i možnosť wi-fi pripojenia na internet.

Trochu záhadou zostáva, ako sa turisti do tohto štýlového hotela uprostred lesov a polí dostanú. „Spoliehame na ústnu reklamu a tá zatiaľ funguje,“ dodáva Dückinghausová

Evokácia staničnej atmosféry je takmer dokonalá, nechýbajú typické lavičky, informačné tabule ani tradičné obrovské hodiny, stará parná lokomotíva, vagón pre vlakvedúceho, ktorý dnes slúži ako fajčiarsky kútik, starý drevený vagón premenený na detský kútik, traťové návestidlá a samotná budova stanice s koľajnicami, nástupištiam, informačnými tabuľami a šiestimi vagónmi, samozrejme lôžkovými.

Koľajnice v dvoch úrovniach  prepájajú niekoľko jedálnych miestností hlavnej budovy hotelíka. Pri každom stole je malé stanička pomenovaná podľa niektorej z okolitých obcí. Hosť stlačením tlačidla privolá vláčik, do ktorého umiestni lístok so zaškrtnutými nápojmi a pošle ho do baru. Názov príslušnej obce je vytlačený na objednávacích lístkoch, takže obsluha vie, ku ktorému stolu má vláčik poslať.


 

Zdroj/autor: gasthofdückinghaus,čtk,drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Gasthof Dückinghaus-hotel



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa