MAĎARSKO Budínsky hrad

2010-06-08 15:13:00 |   |    | 

MAĎARSKO/ video - Budínsky hrad je historický hrad uhorských kráľov v Budapešti.



V minulosti sa nazýval aj Kráľovský palác a Kráľovský hrad.

Postavený je na južnom svahu hradného vrchu, neďaleko starého hradného areálu, ktorý je známy stredovekými a barokovými budovami a verejnými budovami z 19. storočia. Prepojenie na námestie Adama Clarka a Sečéniho most je realizované pomocou lanovky.

Miesto, na ktorom stojí súčasný Budínsky hrad, bolo po prvýkrát osídlené kráľovskou rodinou kráľa Bélu IV. medzi rokmi 1247 až 1265, avšak o tomto sídle neexistujú žiadne archeologické dôkazy. Prvá časť Budínskeho hradu bola postavená princom Štefanom, vojvodom Slovanov v 14. storočí. Odvtedy sa hrad neustále menil a prestavoval. Najprv ho značne pretvoril Žigmund Luxemburský v prvej polovici 15. storočia.

Sieň rytierov, ktorú vybudoval, bola najväčšia vo vtedajšej Európe. Hrad bol pravdepodobne najväčším gotickým sídlom v stredoveku. Matej Korvín neskôr prestaval hrad v renesančnom štýle. Ten však neprežil nájazd a okupáciu Otomanových vojsk a následné boje o jeho znovuzískanie.

Rekonštrukciu Budínskeho hradu začala v polovici 18. storočia kráľovná Mária Terézia. V neskorom 19. storočí, počas vlády rakúsko-uhorskej dynastie a kráľa Františka Jozefa, získal Budínsky hrad svoj súčasný vzhľad. Počas druhej svetovej vojny bol znovu zničený pri rozsiahlom požiari. Opäť bol však zrenovovaný.

V súčasnosti sa v Budínskom hrade nachádzajú dve múzeá. Jedným je Historické múzeum Budapešti. Zaznamenáva históriu mesta od jeho počiatkov až do obdobia komunizmu.

Druhým je Maďarská národná galéria so zbierkou veľkolepých maďarských obrazov a sôch. Okrem múzeí sa návštevník Budínskeho hradu môže prejsť po jeho nádvorí, obdivovať architektúru jednotlivých budov či záhrad v stredovekom zwingers (medzihradí). Nachádza sa tu tiež uzavretá studňa a z hradu je nezabudnuteľný výhľad na okolie.

Budínsky hrad je súčasťou svetového dedičstva UNESCO od roku 1987.

 

Maďarská národná galéria (Magyar Nemzeti Galéria)

 

 

Historické múzeum Budapešti  (Budapesti Történeti Múzeum)

 

 

 

Budínsky hrad – Maďarská národná galéria
P.O. Box 31
H-1250 Budapest
Tel.: +36 20 4397 325, +36 20 4397 331
Fax: (+36 1) 212 7356

Budínsky hrad – Historické múzeum Budapešti
Szt. György tér 2
1014 Budapest
Tel.: (36-1) 487-8800
Fax: (36-1) 487-8872
E-mail:
btm@mail.btm.hu

 

Zdroj/autor: wikipedia, sunflowers, mng, btm, drom

VIDEO Budínsky hrad



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa