MAĎARSKO Hrad Nádasdy

2010-03-13 16:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Hrad Nádasdy sa nachádza v kúpeľnom meste Sárvár.



Hrad je päťuholníková stavba a najstaršie časti pochádzajú z 13. storočia.

V 16. storočí bol hrad majetkom rodu Nádasdy, ktorý je známy najmä spojením s rodom Báthory a to svadbou Františka Nádasdyho a Alžbety Báthory v roku 1575 vo Vranove. Alžbeta Báthory je neslávne známa Čachtická pani a krvavá grófka.

K pôvodnému hradu boli pristavené renesančné budovy. Okolo hradu bol vybudovaný ochranný val. V 40. rokoch 17. storočia boli samostatné hradné budovy prepojené jednotlivými krídlami. Taktiež bola postavená hradná kaplnka. Prepojené budovy a kaplnka tvoria päťstranový komplex. Strop slávnostnej sály paláca bol vyzdobený freskami viedenského maliara a scénami z bitiek. Na bočných stenách sály boli vytvorené barokové nástenné maľby s výjavmi zo Starého zákona.

V roku 1803 získali hrad Habsburgovci. Nechali hrad zrekonštruovať. Hradná priekopa bola vysušená a na jej mieste bol založený anglický park.

Dnes je hrad kultúrnym centrom mesta. V Hradnom areáli nájdeme múzeum Františka Nádasdyho. Návštevníci ďalej môžu vidieť aj mestskú knižnicu a vzdelávacie centrum.

Do hradu sa vstupuje po tehlovom moste bránou vo veži. Vstup vedie do najstaršej časti hradu. V Nádasdyho múzeu je jedna z najlepších zbierok zbraní v Maďarsku. V jednom krídle hradu sú muzeálne expozície venované husárskym plukom. V múzeu tiež nájdeme zbierku starých máp a historických dokumentov.

Na východ neďaleko od hradu sa rozkladá arborétum. Každoročne sa na hrade koná Medzinárodné stretnutie Husárov a Historické dni.

 

  • Otváracie hodiny: utorok až nedeľa od 9.00 do 17.00
  • Vstupné


 

Nádasdy Ferenc Múzeum
Várkerület 1.
9600 Sárvár
Tel.: 95/320-158
E-mail:
muzeum.sarvar@mail.globonet.hu


Zdroj/autor: tixik, wikipedia, sarvar, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa