Na výlete v Budapešti

2010-10-15 14:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Pre mnohých návštevníkov je láskou na prvý pohľad, iní ju začnú obdivovať až po určitej dobe. Budapešť je určite jedno z najkrajšie položených miest sveta.



Široký prúd rieky delí dvojmiliónovú metropolu na hornatú časť Buda a rovinatú Pest (Pešť). Táto panoráma Dunaja bola organizáciou UNESCO vyhlásená za svetové kultúrne dedičstvo.

 

  • Kam v meste
     

Hradná štvrť Buda a okolie

V 13. storočí vybudovaný, o 500 rokov neskôr barokovo prestavaný Kráľovský palác, stojaci na námestí Szent György, bol po celých 700 rokov sídlom maďarských kráľov. Dnes je miestom najnavštevovanejších múzeí a galérií v hlavnom meste.

Nachádza sa tu: Maďarská národná galéria, s prehľadom maďarskej histórie umenia - stredoveké a renesančné Lapidarium, gotické drevené sochy, nástenné obrazy, krídlové oltáre, renesančné a barokové umenie, maliarstvo a sochárstvo 19./20. storočia a mincovňa, ďalej Budapeštianske Historické múzeum so svedectvom histórie mesta, od dávnych čias až po súčasnosť, Schéchenyi-Zemská knihovňa, s najväčšou zbierkou v Maďarsku a Ludwigovo múzeum s dôležitými dielami súčasného umenia.

K ďalším atrakciám Hradnej štvrte patrí Maďarské Historické panoptikum (Sándor palác), so slávnymi osobnosťami a výjavmi z maďarských dejín a obrazová kronika kráľov Árpádovcov, umiestnená v stredovekej veži Márii Magdalény na námestí Kaprisztrán.

Mátyášov chrám na námestí Szentháromság, ktorého základný kameň bol položený pred viac ako 700 rokmi, bol dejiskom korunovácií a kráľovských svadieb. Pri neogotickej prestavbe kostola, pred 100 rokmi, tu pôsobili najznámejší umelci.

Dnes sa tu pravidelne usporadúvajú koncerty, od jari až do jesene. V krypte sa nachádza historická klenotnica, s kamennými pozostatkami, hala rytierov, relikvie a kráľovské dokumenty. Z neorománskej Rybárskej bašty, na námestí Szentháromság, ktorá bola postavená na prelome storočí, na tunajších stredovekých opevneniach, sa ponúka prekrásny pohľad na mesto.

Hneď vedľa nás prekvapí architektonicky bravúrne riešenie: kombinácia stredovekého opevnenia Dominikánskeho kláštora sv. Mikuláša, s elegantným hotelom Hilton, pred ktorého impozantnou kulisou sa v lete usporadúvajú koncerty.

Meštianské domy v uličkách, medzi obidvomi koncami Hradnej štvrte, námestím Bécsi kapu a námestím Dísz, majú všetky, takmer bez výnimky, základy zo stredoveku. Väčšina z nich je pamiatkovo chránená a pri niektorých z brán sa dajú ešte obdivovať gotické prvky. Môžeme tu navštíviť aj 1800 m dlhý úsek Hradnej jaskyne, s vchodom z ulice Országház č. 16.

K zaujímavostiam patrí aj Múzeum vojenskej histórie, na ulici Tóth Árpád sétány 40- a Múzeum obchodu a gastronómie na ulici Fortuna 4. Výstava v Stredovekej židovskej modlitebni,, v ulici Táncsics Mihály 26., hovorí o živote Židov v starej Bude. Múzeum hudobnej histórie, v Táncsics Mihály 7, v barokovom paláci Erdődy-Hatvany, prezentuje vzácne hudobné nástroje a zápisy veľkého maďarského skladateľa Bélu Bartóka (1881-1945).

 

  • Hora Gellért

Uprostred mesta sa vypína od brehu Dunaja, do nadmorskej výšky 235 m hora, chránená oblasť, ktorá svojimi termálnymi prameňmi napája tri susedné liečebné kúpele: úplne najelegantnejší Gellért, na ulici Kelenhegyi 2-4, s termálnymi, vaňovými kúpeľmi, krytou a otvorenou plavárňou, ďalej obidvoje turecké kúpele Rudas, na námestí Döbrentei tér 9 a „Rác", v ulici Hadnagy 8-10, s termálnym bazénom, saunou a vaňovými kúpeľmi. Terasa z opevnenej Citadely, z 19. st., umožňuje ďaleký panoramatický rozhľad po celom meste.

 

  • Óbuda

Po 2000 rokov starom predchodcovi Budapešti, rímskom meste Aquincum, sa dochovali v severnej časti hlavného mesta pozostatky dvoch amfiteátrov, vily zdobené mozaikami, krídla jedného akvaduktu. Pomerne rozsiahle miesto tvorí Múzeum Aquincum, na ulici Szentendrei 139, s početnými umeleckými nálezmi, ako sú sochy, reliéfy, nástenné maľby a staroveké varhany. Na Hlavnom námestí Óbudy Fő tér sa nachádzajú útulné krčmičky a dve pozoruhodné múzeá umelcov Imre Vargy, v ulici Laktanya 7 a Victora Vasarelyho, na námestí Szentlélek tér 6.

 

  • Pamätihodnosti Budy

Buda je zelenými pľúcami metropoly, láka k výletom na vrchy János, Széchenyi, Veľký a malý Hárs, Remete, Hármashatár a do chránenej oblasti Buda. Ponúka sa tu nasledovný výlet: zubačkou (príchod električkou č. 56, z nám. Moskva) k vrchu Széchenyi a potom detskými železnicami do údolí Hűvös.

Z najvyššieho bodu Budapešti, 526 m vysokej hory János, sedačkovou lanovkou na Zugliget a odtiaľ autobusom č. 158 naspäť na námestie Moskva. Z pamiatok tureckého obdobia uveďme pútnické mesto Gül Baba Türbe, v ulici Mecset 4., a kupolovité kúpele Király, na ulici Fő 82-84, s termálnymi, vaňovými a parnými kúpeľmi.

 

  • Margarétin ostrov

Najcennejším a najväčším parkom Budapešti je, dva kilometre dlhá, zelená oáza, medzi mostami Margaréty a Árpáda. Odpočinok nájdeme pod storočnými stromami v Ružovej záhrade, v Japonskej záhrade, s termálnym rybníkom a vodopádom, v obore so zvieratami, na plavárni, na kúpalisku Palatinus, na otvorenej scéne, v kine, pod šírym nebom.

Nachádzajú sa tu i pozostatky 700- ročného kláštora Dominikánov a Františkánov a vo veži Kaplnky Premonštrátov znie najstarší zvon Maďarska. Autobusom č. 26 sa dostanete na ostrov, po ktorom sa môžete poprechádzať, alebo povoziť dráhou či kočiarom (požičovňa sa nachádza v severnej časti ostrova Bingó - vár).

 

  • Centrum mesta

K najelegantnejším nákupným štvrtiam Budapešti patrí ulica Váci, Petőfi a námestie Vörösmarty. Na severnom okraji tohto obvodu sa týči, na námestí Kossuth Parlament, najimpozantnejšia maďarská stavba na prelome storočí. Možno ho navštíviť so sprievodcom, rovnako ako Operu, ktorú vytvoril významný maďarský architekt Miklós Ybl, v rokoch 1875-84, v duchu eklektiky.

Neďaleko stojí bazilika sv. Štefana, ktorej prestavbu začal v druhej polovici 19. storočia József Hild a neskôr ju dokončil Miklós Ybl. Uchováva sochy, obrazy, maľby na skle významných maďarských umelcov, národných svätcov, stredovekých cirkevných hodnostárov. V kaplnke je rovnako uchovaná nabalzamovaná pravá ruka prvého maďarského kráľa štefana, neskôr vyhláseného za svätého.

Bohatú škálu architektonických štýlov zanecháva Farský kostol, v centru mesta, na námestí Március 15. tér. Synagóga na ulici Dohány je najväčším izraelitským chrámom Pána v Európe a patrí k nej tiež Židovské múzeum.

V romantickom slohu vznikla Reduta, v srdci mesta, okolo roku 1860, na námestí Vigadó, ktorá dnes ponúka vo svojich priestoroch koncerty a výstavy.  Na okraji centra sa dá pozrieť na niekoľko nádherných secesných budov: Umeleckopriemyselné múzeum, na ulici Üllői 33-37, Poštovú sporiteľňu, na ulici Hold 4. a budovy na námestí Szervita. Pokusom o tento sloh je tiež sídlisko Wekerle, ktoré sa nachádza v 18. obvode, so svojimi pravidelnými malými záhradkami s vilkami.

 

  • Mestský park

 
Najvýznamnejším parkom Pešti je mestský lesík, ktorého renomované budovy nechalo zariadiť meštianstvo, k tisícročnému výročiu štátu, v roku 1896. Pamätník Millenia, na námestí Hrdinov (Hősök tere) zdobia sochy veľkých osobností maďarskej histórie, v popredí stojí Pamätník neznámeho vojaka. Snáď najváženejšia verejná zbierka Maďarska sa nachádza v Múzeu krásnych umení, v ulici Dózsa György 41.

Svojimi dielami sú tu zastúpení svetoznámi starí majstri, ako Bellini, Giorgione, Raffael, Tizian, Corregio, Leonardo da Vinci, Dürer, Brueghel, Rubens, Rembrandt, El Greco, Velasquez, Murillo a Goya z 19. storočia, potom Delacroix, Gauguin, Monet, Renoir, Corot atď. Nachádza sa tu aj oddelenie Egyptológie a barokové sochy. Oproti stojí Sieň umení, v ulici Dózsa György 37. Je najväčšou expozitúrou Maďarska, s prezentáciou najvýznamnejších putovných výstav.

Zámok Vajdahunyad, na ostrove Széchenyi, zlúči napodobeniny najkrajších maďarských stavieb románskeho, gotického slohu, renesancie a baroka. Najmarkantnejším stavebným prvkom je veža hradu Vajdahunyad (dnes Hunedoara, Rumunsko). Komplex obsahuje bohatú zbierku Poľnohospodárskeho múzea.

Umelé jazierko pozýva - unikátne v Budapešti - v lete k člnkovaniu, v zime ku korčuľovaniu. Kúpele Széchenyi, na ulici Állatkerti krt, sú jedny z najväčších v Európe, zahŕňajú termálne a plavecké bazény, vaňové a parné kúpele, kryté a nekryté kúpele.

Múzeum dopravy, na triede Városligeti krt. 11., patrí k najstarším zariadeniam tohto druhu v Európe. Pamiatkovo chránená je, viac než 100- ročná, Zoologická a botanická záhrada hlavného mesta. V jej blízkosti sa nachádzajú ďalšie populárne miesta zábavy: Veľký cirkus hlavného mesta a Zábavný park (Vidámpark).

 

Budapešť s deťmi

 

 

  • Aquaréna Mogyoród
    Je jeden z najatraktívnejších aquaparkov Maďarska pre všetky generácie. Nachádza sa na rozlohe 11,5 ha, v nádhernom prostredí len 18 km od Budapešti. Okrem 26 šmýkačiek k hlavným atraktivitám patrí aj 300 m dlhá pomaly tečúca rieka obklopujúca ostrov a vytvára jazernú jaskyňu. Modrá jaskyňa pripomína prírodné útvary z ostrova Capri. Svoje miesto v tomto parku si našiel aj bazén pre dospelých s protiprúdnym plávaním, vodopádom a hubovitými sprchami. V jacuzzi s 35 °C vodou sa ľahko odpočíva. Detský bazén očakáva najmenších s figúrkami rôznych zvierat.
    AQUARÉNA mogyoródi vízipark – vodný park v Mogyoród,
    Tel.:+36-28-541-123.
    Web: www.aquarena.hu
    Diaľnica M3 z Budapešti.
  • Palác zázrakov
    Je to vedecké múzeum pre deti a mládež, vykonávajú sa rôzne prieskumy, v ktorých sa deti aktívne zúčastnia. Výstavy: Zvuk: otestujte svoju pamäť, zložte pesničku, ako sa cíti človek, ak pri rozprávaní sa zvuky k nemu dostanú oneskorene? Paralely v svete. Miestnosť Öveges: elektrina, magnet, termika a akustika, studené veci atď.
    II. obvod, Fény utca 20-22, Millenáris Park, D budova.
    Tel 00361 350 6131,
    www.csodakpalotaja.hu

 

  • Parlament www.parlament.hu
  • Margitsziget Najväčší park v Budapešti. Možnosť zajazdenia na tzv. Bingóhintó. Sú to štvorkolesové dopravné prostriedky pre 2-4 osoby. Pohybuje sa pomocou šliapania do pedálov.
  • Hrad
    Dostanete sa k hradu prostredníctvom Sikló – zubačkou (z Nám. Clark Ádám tér). Čo pre deti môže byť zaujímavé: Labyrint pod hradom! Hrad je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO a existencia rozsiahleho systému labyrintu je unikátna.
  • Detské železnice
    Od Széchenyi hegy /hora Széchenyi/ k Hűvösvölgy. Okrem rušňovodiča obsluhujú 10-14 ročné deti v uniformách. Úzkokoľajná železnica s čiastočne otvorenými vozmi prepravuje ľudí na 11 km trati za 50 min v prevažne lesnatom prostredí. Cestou vidíte: János-hegy /najvyšší bod v Budapešti/. Konečná zastávka v Hűvösvölgy, obľúbené výletné miesto Budapešťanov www.budapestinfo.hu 
     
     


Zdroj/autor: budapest, hungarytourism, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa