DOMA Letná sezóna na Zemplínskej šírave

2009-06-19 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Približne 1,2 milióna domácich, ale aj zahraničných turistov navštívi počas letnej sezóny jedno z najväčších slovenských rekreačných stredísk Zemplínsku šíravu v okrese Michalovce. Kvalita jej vôd podľa hygienikov zodpovedá normám, a tak jej strediská a kúpaliská už môžu prijať prvých dovolenkárov.



Sezónu na Šírave otvoria oficiálne odomykaním vôd v nedeľu 21. júna.

Ako spresnil prezident Regionálneho združenia turizmu Zemplín Ján Ďurovčík, otvorené budú prakticky všetky strediská, ktoré majú vytvorené podmienky na rekreáciu pri vode. O povolenie na prevádzku nepožiadali zatiaľ len zo strediska Paľkov a stredisko Medvedia hora začne prevádzku až 1. júla.

     
Hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach Jana Stašková spresnila, že súhlasné stanovisko vydali na základe výsledkov laboratórnych vyšetrení vôd na prírodné kúpalisko Zemplínska šírava a strediská Biela hora, Hôrka a Kamenec a na prírodné kúpalisko Vinné jazero. Monitoring a laboratórne vyšetrenia nepotvrdili prítomnosť obávaných polychlórovaných bifenylov vo vode Šíravy ani Vinianskeho jazera, zdôraznila Stašková.
     
Na návštevníkov Zemplínskej šíravy čakajú viaceré novinky a vylepšené služby. V stredisku Kaluža, ako informoval starosta obce Ján Čuchran, k nim patrí napríklad bezplatné pripojenie na internet a digitálnu televíziu. Rekreanti môžu prostredníctvom webkamery získať údaje o jednotlivých lokalitách Šíravy a rozhodnúť sa, kam sa v ten deň vyberú.
     
Starosta Vinného Jozef Kráľ zas informoval, že vstup na pláže a parkoviská v ich katastri je zadarmo.
    
Na Zemplínskej šírave je v súčasnosti k dispozícii v rôznych ubytovacích zariadeniach približne 2500 lôžok. Ako uviedol Ďurovčík, počas letnej sezóny sú využité len na 85 percent a mimo nej zatiaľ nie je nič také, čo by prilákalo turistov. Regionálne združenie turizmu Zemplín spolu s podnikateľmi preto hľadá riešenia na celoročné využitie zariadení, čo je aj podmienka čerpania prostriedkov na rozvoj turizmu zo štrukturálnych fondov EÚ.
     
Podľa jedného z majiteľov penziónov naplniť ubytovacie kapacity zahraničnými turistami bráni aj prechod Slovenska na euro a pokles mien voči euromene v okolitých štátoch.

 

Zemplínska šírava alebo ako sa jej na Slovensku hovorí Východoslovenské more sa nachádza neďaleko mesta Michalovce pod výbežkami Vihorlatských vrchov. Má dĺžku 11 kilometrov, šírku 3,5 kilometrov, priemerná hĺbka je 9,5 metra, maximálna hĺbka je 16,5 metrov. V Európe ide o dvanástu najväčšiu jazernú plochu. Má mimoriadne priaznivé podmienky na kúpanie, vodné športy a rybolov. Na brehoch Zemplínskej šíravy je sedem rekreačných stredísk - Biela hora, Hôrka, Medvedia hora, Kaluža, Kamenec, Klokočov a Paľkov so širokou paletou ubytovacích a stravovacích služieb. Tvorí prírodnú hranicu severnej strany Východoslovenskej nížiny a základňu turistických trás Vihorlatu. Okolie poskytuje široké možnosti pre pešiu turistiku vo Vihorlate, cykloturistiky, a nechýbajú plavby výletnou loďou.

 


 

Zdroj/autor:  rztz,tasr,šírava,drom   

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: šírava.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa