VÝLET Trojmedzie na Kysuciach

2009-06-23 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Trojmedzie je miesto - lokalita na Kysuciach, na ktorej sa stretávajú hranice Slovenska, Poľska a Českej republiky.



Na Trojmedzí  sa počas celého roka koná množstvo stretnutí mládeže, športovcov či turistov. "Po páde hraníc bola prirodzená obava voči Poľskej republike. V Československu sme žili spoločne s Čechmi, ale Poľsko bolo pre nás neznáme. Chceli sme prepojiť kultúry a previazať rôzne záujmové združenia, aby rôznorodosť kultúr všetkých obohatila. Tak sme do toho zapojili hlavne mládež a vidím, že to bola dobrá myšlienka," povedal starosta obce Čierne.

Siedmy ročník detského letného tábora pre deti zo Slovenska, Poľska a Českej republiky je jednou z mnohých aktivít letnej sezóny na Trojmedzí.

V júli 2007 odovzdali do užívania spolu s predstaviteľmi českej obce Hrčava a poľskej obce Istebna osemnásťmetrový most pre peších, ktorý sa zároveň stal turistickým hraničným priechodom. Súčasťou projektu bolo na slovenskej strane aj vybudovanie mobiliáru, súvisiaceho s turistickými trasami v rámci Trojmedzia.

v roku 1995 osadili na Trojmedzí pomocou vrtuľníka tri žulové monolity nazvané Beskydy. Vtedy sa konštatovalo, že hranice budú skôr symbolické a ďalšie generácie nech budujú vzájomnú úctu, spoluprácu a porozumenie medzi sebou. Na základe tejto myšlienky sa potom pokračovalo a výsledkom sú spoločné projekty.

 

Trojmedzie a obec Čierne - Obec Čierne je súčasťou severných Kysúc. Jej geografická poloha má medzinárodný význam. Nad obcou Čierne sa stretávajú hranice Poľskej, Českej a Slovenskej republiky, tzv. Trojmedzie (trojštátny bod Beskydy). Zo slovenskej strany túto strategickú lokalitu ohraničujú Kozové vŕšky, z poľskej strany Malý jurkovský Grúň a českú stranu hradí Maconka. Trojmedzný bod je geometricky určený (kvôli korytu potoka nebolo možné osadiť jeden hraničný kameň). Je to stred kružnice opísanej vrcholmi rovnoramenného trojuholníka. Tvoria ho tri trojboké ihlanovité monolity z leštenej žuly (každý na území jednej krajiny). Ich základňu tvorí rovnostranný trojuholník s dĺžkou strany 70 cm, vysoké sú cca 215 cm. Na jednotlivých monolitoch sú štátne znaky príslušných štátov a ich názvy. Najkratší výstup pre slovenských návštevníkov je zo železničnej staničky Čierne pri Čadci – zastávka. Odtiaľto vedie zelená aj modrá turisticky značená cestička k trom osadeným symbolickým monolitom za približne jednu hodinu. Trojmedzie je oficiálnym turistickým hraničným priechodom pre peších, cyklistov či lyžiarov v dobe: 1. 4. - 30. 9. od 8 do 20 hod.; 1. 10. – 31. 3. od 8 do 18 hod.

 

Informačné centrum Čadca
Námestie slobody 30
022 01 Čadca
Tel.: +421/41/433 26 11
E-mail:
ikcadca@stonline.sk
Web: www.mestocadca.sk


 

Zdroj/autor: čierne,tk-aha,tasr,drom

VIDEO Čierne pri Čadci



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čierne.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa