DOMA Prekvapenia hradov, zámkov, skanzenov

2009-07-03 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Špecializované prevádzky Slovenského národného múzea pripravili pre júlových a augustových návštevníkov pútavé prehliadky hradov, zámkov, kaštieľov a skanzenov s množstvom sprievodných podujatí.



Ponuka je pestrá - od historického a architektonického vývoja Spišského hradu, cez ukážky dobového bývania šľachty, historických zbraní a hradného podzemia na Červenom Kameni až po bytovú kultúru šľachty v kaštieli Betliar.

Unikátne zbierky dokumentujúce históriu detskej hračky, bábkového divadla či historickú expozíciu zubnej techniky možno vidieť na hrade Modrý Kameň. Hrad Krásna Hôrka predstavuje historickú hradnú expozíciu a v Krásnohorskom Podhradí majú návštevníci možnosť prezrieť si mauzóleum majiteľov hradu Dionýza a Františky Andrássy.

Stále väčšiu popularitu u návštevníkov získavajú nočné prehliadky, často sprevádzané postavami hradných strašidiel a tajomných nadprirodzených bytostí. Toto leto nechajú svoje brány otvorené až do neskorých nočných hodín Červený Kameň, Modrý Kameň, Bojnický zámok a Spišský hrad.

Ukážky každodenného života šľachty formou hraných prehliadok už tradične pripravujú na Hrade Červený Kameň, tentoraz pod názvom Návšteva u grófskych detičiek. Program si možno prísť pozrieť 18. júla, 8. augusta a 29. augusta 2009 počas nočnej prehliadky. Od júla do septembra tu bude sprístupnená výstava s podobnou tematikou - Vtedy za grófov.

Dobrodružstvo reštaurovania na Bojnickom zámku počas celého leta zaujme predstavením reštaurátorského procesu a ukážkami predmetov zo vzácnych zbierok, ktoré prešli reštaurovaním za posledných desať rokov.

Interaktívna výstava Zo života škriatkov, ktorá je v rozprávkovom prostredí hradu Modrý Kameň do 30. septembra, teší predovšetkým najmenších návštevníkov. Podujatie Hradné medovanie zoznámi záujemcov 12. júla na Modrom Kameni so starým včelárskym remeslom a zbierkou historických úľov. Možno tam vidieť aj unikátnu neskorogotickú tabuľovú maľbu Svätej Anny Samotretej z roku 1513, známej ako Rožňavská Metercia. Výstava potrvá do konca augusta.

Módne hity v odievaní z obdobia 17. až 19. storočia, ktoré si obliekali príslušníci šľachtickej rodiny Andrássy ako aj celý gemerský región, spestria letnú atmosféru v kaštieli Betliar. Storočnici od sprístupnenia andrássyovskej obrazárne v Krásnohorskom Podhradí je venovaná výstava Gróf Dionýz Andrássy – mecén a milovník umenia, vidieť ju možno do 20. septembra.

Sériou koncertov vážnej hudby v Huňadyho sále a v kaplnke Bojnického zámku v podaní špičkových interpretov a umeleckých telies zo Slovenska a zahraničia spríjemní návštevníkom Bojnické kultúrne leto od júla do septembra 2009.

Na letnú sezónu 2009 sú pripravené aj múzeá vo voľnej prírode: Múzeum slovenskej dediny v Martine a národopisná expozícia Múzea ukrajinskej kultúry na Slovensku vo Svidníku. V prvom z nich sa možno zoznámiť s najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Okrem tradičného staviteľstva a bývania prezentuje aj spôsob života v druhej polovici 19. storočia a na začiatku 20. storočia. Na ploche 15,5 hektára sústreďuje skanzen 129 obytných, hospodárskych, technických, spoločenských a sakrálnych stavieb z rôznych regiónov.

Prázdninové dni tu spestria podujatia v duchu ľudovej veselice - 12. júla Turčianska harmonika, 23. augusta Dožinky a 9. augusta Te prindžaras amen - spoznajme sa, čo je podujatie venované rómskej kultúre. Skanzen vo Svidníku predstavuje históriu a kultúru ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku.

 

Slovenské národné múzeum

Vajanského nábrežie č. 2
Bratislava
Tel.: +421 2 59349 111
Fax: 02/52924344
E-mail: riaditel@snm.sk

 

Zdroj/autor: sita, snm, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa