AUTOM Sviatočný vodič

2009-08-24 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Najväčším problémom "sviatočných vodičov" je ich nepoučiteľnosť. Auto vyťahujú z garáže v tom najmenej vhodnom čase, keď je na cestách naozaj husto. Zabrániť tomuto nezvyčajnému pokusu o vlastnú eutanáziu je nad sily všetkých...



Riadenie motorového vozidla potrebuje ako každá iná zručnosť pravidelnosť a cvik.

Dopravný psychológ Karol Kleinmann považuje za najväčší problém takzvaných sviatočných vodičov, ich nepoučiteľnosť a tvrdohlavosť. Mýtus o tom, že takýmito vodičmi sú len starší ľudia, už dávno neplatí.

     
"Dnes môžeme medzi nich zaradiť aj viacerých vidieckych vodičov, ktorí nemajú skúsenosti v mestskej premávke. Viacerí z nich nestihli zaregistrovať, že za ostatné tri roky sa dopravná situácia zmenila viac ako za ostatných tridsať rokov," upozornil viceprezident Slovenskej komory psychológov doktor Kleinmann.

Pripomenul, že neprehľadné dopravné značenia, neustále zmeny v dopravnom značení, rýchla a arogantná jazda ostatných vodičov spôsobujú, že sviatoční vodiči jazdia v protismere a otáčajú vozidlá na diaľnici a podobne.
     
Za najväčší problém ľudí, ktorí jazdia len veľmi zriedkavo, však považuje ich už spomínanú nepoučiteľnosť. Vozidlo vyťahujú z garáže v tom najmenej vhodnom čase, keď je na cestách naozaj husto, čiže na Vianoce, Veľkú noc, Dušičky a hody. Zabrániť tomuto nezvyčajnému pokusu o vlastnú eutanáziu je nad sily všetkých, ktorí sa podieľajú na programe tzv. bezpečnej jazdy, zdôraznil.
     
V súvislosti s vodičmi, ktorí na istý čas prídu o vodičské oprávnenie, upozornil dopravný psychológ aj na rozdiel medzi platnou legislatívou u nás a v niektorých iných krajinách. Podľa zákonov platných na území SR je postačujúce, ak je vodič v prípade dopravného prehrešku potrestaný vysokou pokutou alebo odobratím vodičského preukazu.

Po uplynutí trestu a opätovnom odbornom, zdravotnom a psychologickom preskúšaní je mu vodičský preukaz vrátený. "Vo viacerých krajinách Európskej únie a najmä v Spojených štátoch amerických je úplne bežné, že vodič musí preukázať, že zmenil aj svoje dopravné správanie.

Počas trvania trestu tiež musel absolvovať kurz defenzívnej jazdy, sebaovládania alebo protialkoholického minima," vysvetlil Kleinmann. V Rakúsku má podľa jeho slov vodič v takomto medziobdobí možnosť zmeniť negatívne návyky napríklad tým, že pri probléme s alkoholom musí preukázateľne znížiť jeho konzumáciu. Musia podstúpiť pečeňové testy a za obdobie trvania trestu musí dôjsť aj k zníženiu ich hodnôt u vodiča.


 

Zdroj/autor: skp,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa