AUTOM V európskych autopožičovniach chýbajú autá

2009-08-17 12:00:00 |   |    | 

EÚ - Turisti v Európe musia platiť zvýšené poplatky v požičovniach áut, prípadne musia riešiť situáciu, ako si vôbec nejaké auto požičať. V celej Európe je totiž nedostatok automobilov na zapožičanie.



Ako ukazujú prieskumy v tejto oblasti, požičovne áut totiž neobnovovali vozový park, pretože po nástupe hospodárskej krízy očakávali výrazný pokles turistov. Navyše, aj tie, čo mali záujem, narazili na problém získať úvery od bánk. K týmto ťažkostiam sa pridalo aj zvýšenie počtu turistov využívajúcich last minute zájazdy, čo tlak na požičovne áut ešte zvýšilo.

     
Najhoršia situácia je v Španielsku, kde záujemcovia o požičanie auta musia zaplatiť dvoj- aj viacnásobok doterajšej bežnej hodnoty. Často sa pritom k autu nemôžu dostať celé hodiny.

Tim Pringle, ktorý v júli pricestoval z Británie do Španielska s 5-člennou rodinou, v požičovni zistil, že jeho objednávka na 7-miestne auto bola zrušená a do 100 kilometrov vzdialenej Valencie musel cestovať s manželkou, tromi deťmi a piatimi kuframi v omnoho menšom aute. "To som si mohol rovno vziať somára s vozíkom," posťažoval sa v rozhovore pre BBC. Ďalší Briti potvrdili podobnú skúsenosť. Tou boli okrem zrušených objednávok zistených až na mieste aj podstatne vyššie ceny alebo niekoľkohodinové čakanie na voľné auto.       
     
Nedostatok voľných áut je typický najmä pre známe dovolenkové lokality v Španielsku, Taliansku a Francúzsku, tvrdí najväčšia svetová požičovňa áut Hertz. V čase prázdnin podľa nej dopyt prevyšuje ponuku aj v Škótsku či v niektorých anglických lokalitách.

"Určité problémy v požičovniach bývajú každé leto, ale tento rok je situácia omnoho vážnejšia, pretože automobilky znížili produkciu a požičovne len minimálne obnovovali vozový park," povedal prezident Hertz Europe Michel Taride.    
     
Nedostatok áut na zapožičanie výrazne zvýšil ceny, a tým aj ceny dovoleniek. Ceny požičiavaných áut na Baleárskych ostrovoch sa oproti pôvodným zdvojnásobili a v populárnych destináciách kontinentálneho Španielska ako Alicante, Malaga a Murcia išli hore o 70 percent.
     
Nejde pritom len o súkromné osoby. Spoločnosť Direct Villa Holidays, ktorá ponúka ubytovanie v španielskych vilách, chatách a farmárskych domoch, zabezpečuje pre svojich klientov automaticky aj auto z požičovne. Tento rok však potvrdila, že má mimoriadne problémy získať autá pre všetkých zákazníkov. "Je to príšerne drahé a stresujúce," povedala spolumajiteľka spoločnosti Sara Jonesová. "Objednávky na autá z požičovne nikdy neboli takýmto problémom.

Tento rok je to však úplná nočná mora. Buď sa nám autá nedarí zapožičať, a ak áno, tak sú 5-krát aj 10-krát drahšie," dodala Jonesová.
     

 

Zdroj/autor: bbc,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa