NA CESTÁCH Do baru za kokaínom

2009-09-08 13:30:00 |   |    | 

BOLÍVIA/ video - Turisti z celého sveta sa schádzajú do bolívijskej metropoly La Paz. Viac než pamätihodnosti mesta ich však priťahujú - drogy.



Práve tu môžu vstúpiť do prvého kokaínového baru na svete, kde čašníci okrem obvyklých nápojov podávajú kokaín. V ponuke bývajú obyčajne dva druhy kokaínu: normálny v prepočte za 11 euro za gram a silný, ktorého cena je okolo 16 euro za gram. Hostia veľmi dobre vedia, že kokaín je v bare hlavným chodom.

Bolívijský čašník Roberto, ktorý v bare Route 36 pracuje pol roka, sa tvári tak spokojne a slobodne, akoby servíroval sendvič a hranolky. Vraj ho len tak niečo neprekvapí... „Naposledy sme tu mali skupinu  mladých Austrálčanov. Zostali v bare štyri dni, dokonca tu aj spali. Vychádzali vonku len do bankomatu pre peniaze,“ komentoval Roberto.

Route 36 v meste La Paz, ktoré leží v 3900 metrovej výške nad morom, je čakárňou pre nadšencov, ktorý túžia po neobyčajných zážitkoch. Tí, ktorí pred nástupom na vysokú školu idú na cestu okolo sveta, sa často ocitajú práve tu.

„Každý o tom mieste vie,“ myslí si turista Jonas. „Môj kolega bol v Bolívii vlani a práve on mi povedal o tomto mieste.“ dodal.  Route 36 je jedným z najlepších a najpopulárnejších barov v meste.

Ale nie každému sa páči, že mesto navštevujú davy turistov, preto bar často mení adresu. Drogová turistika je ale preukázateľne novým trendom. V Európe je jej cieľom Amsterdam a na južnej pologuli La Paz.

Svet sa ale proti drogám stále silnejšie búri. Do roku 2011 chce  Amsterdam zavrieť 43 obchodov, kde sa legálne predáva marihuana. Holandsko na viac zakázalo od decembra minulého roka pestovanie a predávanie čerstvej halucinogénnej huby.

Zatiaľ čo svet bojuje s obchodom s drogami, Bolívia akoby dávala tichý súhlas  s ich užívaním. Prezident krajiny Evo Morales hlasno háji pestovanie koky, z ktorej sa vyrába kokaín, rovnako ako indiánsky zvyk prežúvať listy keru. Je to vraj národná tradícia.

V Bolívii sa vyrába najviac kokaínu v južnej Amerike. Zo správ OSN vyplýva, že zatiaľ čo v Kolumbii výroba drog vlani klesla o desať percent, v Bolívii vzrástla o 28 percent.

Je vidieť, že kokaín je stále veľmi populárnou látkou. A bar Route 36 nevyzerá odpudivo ani špinavo. Je obyčajným barom. Zákazníci sú spokojní. V sále sa blýska diskotéková guľa, na každom stole stojí sviečka a voda vo fľaši. V rohu je stôl so stolnými hrami. A každý turista je príjemne prijatý ostatnými hosťami i obsluhou. Bar vyzerá úplne normálne, nikto by si na prvý pohľad nemyslel, že sa tu denne spotrebuje veľké množstvo kokaínu...


 

Zdroj/autor: theguardian ,čtk,drom

VIDEO La Paz city



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa