DOMA Kam cez víkend (2)

2009-09-12 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Výber kultúrnych a spoločenských podujatí na víkend...



 

 

 

 

 

 

V múzeu liptovskej dediny v Pribyline sa dnes a zajtra bude konať I. ročník podujatia Dni vidieka Žilinského kraja 2009.

Okrem prehliadky múzea a výstavy rezbárskych diel Jozefa Smutniaka budete mať možnosť ochutnať a zakúpiť si miestne, jedinečné potravinárske produkty, spoznať podujatia podporujúce rozvoj súčasného života na vidieku, ale aj zúčastniť sa na odborných seminároch.

 

Viac ako sto gajdošov a ďalších muzikantov sa predstaví v Oravskej Polhore na 10. ročníku medzinárodného gajdošského festivalu Gajdovačka.

Festival oddnes do nedele ponúkne scénické programy a koncerty, medzinárodnú súťaž, školu hry na gajdy a výstavy.

 

Tradičný sviatok Banskej Bystrice a jej obyvateľov, ktorého súčasťou je chýrny Radvanský jarmok s trhom remesiel sa uskutoční oddnes do nedele.

Čakajú vás tri dni plné kultúry, hudby, folklóru, tradícií a zábavy.

 

V najstaršom slobodnom kráľovskom meste na území Slovenska sa počas víkendu uskutoční Tradičný trnavský jarmok, ktorý ponúkne zručnosť ľudových remeselníkov, tradičné špeciality ako burčiak, lokše, cigánsku a bohatý kultúrny program.

 

Štvrtý ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik 2009 trvá odvčera a bude pokračovať do utorka 15. septembra v Piešťanoch.

Okrem bohatej filmovej ponuky festival ponúkne aj sprievodné podujatia ako koncerty, prednášky, semináre a výstavy.

 

Víkend bude v bratislavskej mestskej časti Rača patriť oberačkovým slávnostiam. Miestna samospráva tradične na druhý septembrový víkend pripravila pre návštevníkov bohatý kultúrny, športový a spoločenský program, v ktorom jednou z atrakcií budú aj vyhliadkové lety balónom nad Bratislavou.

 

 


Múzeum mesta Bratislavy pripravilo tradičné Rímske hry, ktoré sa uskutočnia v sobotu 12. septembra v antickej Gerulate v bratislavskej časti Rusovce. Na nich predstavia nové poštové známky a opäť nebudú chýbať gladiátorské súboje. Okrem vzácnosti tejto národnej kultúrnej pamiatky návštevníci spoznajú odievanie, stravovanie, líčenie a iné podrobnosti zo života starých Rimanov. Tiež si môžu na hrnčiarskom kruhu vyrobiť dobový pohár, vlastnoručne vyraziť mincu panovníka, zistiť tajomstvo latinských citátov alebo sa presvedčiť, či všetky cesty vedú do Ríma.

 

 

  • Svätý Jur - Na september pre milovníkov vína pripravili nové podujatie, a to Deň vo vinohradoch. Malokarpatskí vinári tentoraz milovníkov zlatého moku nepozvú do pivnice, ale do vinice. Pretože víno treba spoznávať od koreňa, nie iba v tej ľahko konzumovateľnej podobe. Je to nové podujatie, do ktorého sa zapojí 25 vinohradníkov a vinárov. Vstupné oprávňuje počas sobotného popoludnia ochutnávať vína a hrozno v 17 viniciach v rozpätí od Sv. Jura po Dolné Orešany, vo vstupnom je zároveň bonus na nákup vín, degustačný pohár, orientačná mapa, malé občerstvenie a zážitok aj vďaka sprievodným programom, ktoré pripravia vinári vo svojich vinohradoch.
     Podujatie sa začína od 13.00 do 19.00 h vo viniciach: Svätý Jur, Pezinok - Grinava, Pezinok - Kejda, Vinosady, Modra, Šenkvice, Suchá nad Parnou, Doľany - Dolné Orešany, Senec.
  • Topoľčianky - Medzinárodné záprahové preteky jednozáprahov, dvojzáprahov a štvorzáprahov, finále prestížneho pohára GOLDEN WHEEL CUP a Majstrovstvá SR sa konajú od piatka do nedele v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach.
    Viac ako 50 záprahárov z desiatich krajín bude bojovať o prvenstvo v trojdňovom športovom podujatí. Divácky najatraktívnejšia súťaž Maratón sa bude konať v sobotu od 09.00 h na dostihovej dráhe Národného žrebčína. Sprievodným podujatím bude Vinobranie v Topoľčiankach.
  • Zvolen - GRAND PRIX 2009, 11. ročník pretekov parných lokomotív sa budú konať v areáli nákladnej stanice vo Zvolene. Okrem atraktívnej súťaže piatich historických parných rušňov v ôsmich disciplínach bude verejnosti sprístupnený zrekonštruovaný povstalecký pancierový vlak Štefánik a zaujímavý sprievodný program. 
    Na pretekoch sa zúčastnia parné lokomotívy z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska. Okrem týchto funkčných exponátov budú v areáli zvolenskej nákladnej stanice pripravené pre návštevníkov aj ďalšie lokomotívy a technické zariadenia súvisiace s históriou železníc. Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program a špeciálne jazdy historickými vláčikmi podľa zvláštneho cestovného poriadku.
     

 

Zdroj/autor: sacr,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa