DOMA Národná púť v Šaštíne

2009-09-15 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Svätou omšou sa už v sobotu večer začala v Šaštíne národná púť do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie. Púť dnes vyvrcholí hlavnou svätou omšou o 10,30 hod.



Program púte pokračoval nočným mládežníckym programom, ktorého súčasťou bola aj svätá omša v noci na nedeľu. Celebroval ju bude saleziánsky novokňaz Andrej Kňaze, ktorý bol tri roky na asistencii v Šaštíne. Národná púť s tohtoročným mottom Poďme sa modliť za našich kňazov nadväzuje na Rok kňazov, ktorý vyhlásil pápež Benedikt XVI. 

"Svätý otec vyhlásil Rok kňazov, tomu sme prispôsobili aj tohtoročné témy," uviedol Jozef Zachar, ktorý je v Šaštíne farárom. Púť vyvrcholí v utorok 15. septembra hlavnou svätou omšou, ktorú bude slúžiť predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra

Dnešný Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, slávia kresťania katolíci na Slovensku s oficiálnym pápežským uznaním od roku 1966. Avšak dávno predtým si naši predkovia uctievali obrazy trpiacej Ježišovej Matky, čo súviselo s ich mnohými životnými útrapami.
     
Sviatok „siedmich bolestí" blahoslavenej Panny Márie rozšíril na celú Katolícku cirkev pápež Benedikt XIII. v 18. storočí a jeho slávenie určil na piatok pred Kvetnou nedeľou. Už predtým, v stredoveku, sa pri bohoslužbách často pripomínali duchovné bolesti Kristovej Matky, a to najmä v Nemecku. Pápež svätý Pius X. dal v roku 1913 sviatku terajší dátum.
     
Za sedem Máriiných bolestí sa počítajú niektoré známe biblické udalosti: Simeonovo proroctvo o živote Ježiša a jeho Matky, útek do Egypta, strata dvanásťročného Ježiša v chráme, stretnutie Ježiša s Máriou na Krížovej ceste, státie pod krížom; mŕtvy Ježiš v jej lone, pochovanie Ježiša.
     
Najznámejším pútnickým miestom na počesť Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku je národná bazilika minor v Šaštíne, ktorú v roku 1995 navštívil aj pápež Ján Pavol II. a kde si každoročne Slováci počas púte vyprosujú na príhovor Bolestnej Matky Božie požehnanie. Podľa evanjelických kresťanov je Mária príklad a vzor viery, no neuctievajú si ju a ani sa k nej nemodlia, aj preto sa v ich kalendári dnešný sviatok nenachádza.
     
Na Slovensku je 15. september dňom pracovného pokoja

 

  • Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne - Strážach je počas sviatku Sedembolestnej Panny Márie najnavštevovanejším miestom na Slovensku.

Podľa povesti sa v roku 1564 manželke zemepána Imricha Czobora Angelike Bakičovej pri modlitbe v ťažkej životnej situácii zjavila Sedembolestná Matka Božia.
Za vyslyšanie svojej modlitby sľúbila Bakičová dať postaviť na mieste zjavenia sochu, čo aj v tom istom roku uskutočnila. Drevenú sošku známu ako Šaštínska Pieta vyhotovil neznámy autor. Miesto začali v modlitbách navštevovať veriaci z blízkeho a neskôr i širokého okolia. Dekrét ostrihomského arcibiskupa Eszterházyho z roku 1732 potvrdil verejné uctievanie sochy Sedembolestnej Panny Márie, čím bolo pútnické miesto v Šaštíne oficiálne cirkevne uznané.

Výstavba šaštínskeho pútnického chrámu sa začala v roku 1736. Slávnostná vysviacka dokončeného chrámu sa uskutočnila 15. augusta 1764 za účasti cisárovnej Márie Terézie a jej manžela, ako aj ostrihomského arcibiskupa, početných duchovných a tisícov veriacich. Na 200. výročie zjavenia Šaštínsku Pietu premiestnili z pôvodnej kaplnky do novopostaveného chrámu a umiestnili ju na hlavný oltár.

V apríli roku 1927 pápež Pius XI. dekrétom vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za patrónku Slovenska.  Pápež Pavol VI. v roku 1964 povýšil chrám v Šaštíne na Basilicu Minor. Jej súčasťou je aj neskorobarokový komplex kláštora a súsošie Najsvätejšej Trojice. Kláštor a bazilika sú v správe rehole saleziánov. Šaštínsku baziliku navštívil 1. júla 1995 pápež Ján Pavol II. počas svojej druhej apoštolskej cesty na Slovensku.

 

  • Mimoriadne vlaky do Šaštína
    Železnice vypravia v utorok 15. septembra 2009 mimoriadne vlaky na Národnú púť do Šaštína na Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie až z troch smerov. Pútnici môžu využiť vlakové spojenia z okolia Prievidze, Novák, Partizánskeho, Topolčian, Lužianok, Nitry, Hlohovca, Leopoldova, Čadce, Žiliny, Považskej Bystrice, Púchova, Ilavy a Dubnice nad Váhom, pričom prípojnými pravidelnými vlakmi môžu prestúpiť aj záujemcovia z Turčianskych Teplíc a Handlovej. Mimoriadny cestovný poriadok týchto vlakov nájdete tu.
    V mimoriadnych vlakoch platí cestovné ako na pravidelné osobné vlaky vrátane všetkých zákazníckych ponúk ZSSK. Časť vozňov bude s bezplatnými miestenkami, ktoré pútnici dostanú pri zakúpení cestovného lístka  vo vybraných železničných staniciach a zastávkach v predpredaji pre cestu tam aj späť. Mimoriadne vlaky nie sú povinne miestenkové, takže cestovať budú môcť aj cestujúci bez miestenky, avšak pri naplnení kapacity vlaku nebudú mať  nárok na miesto.

 

 

 

Zdroj/autor: šaštin,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa