DOMA Turistické chodníky pod snehom

2009-10-15 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Turisti a návštevníci vysokohorského prostredia v Tatranskom národnom parku by mali byť v týchto dňoch opatrní pri túrach.



Nielen pre zhoršené počasie a výstrahu horskej služby, ktorá v týchto dňoch neodporúča túry do vysokohorského prostredia.

Dôvodom je aj Návštevný poriadok národného parku, podľa ktorého sa turisti môžu pohybovať v národnom parku len po chodníku, ktorý je v teréne vyznačený normalizovanou turistickou značkou. Hlavne nad pásmom lesa už môžu byť turistické značky v týchto dňoch pod snehom.

Ak sa zoberie prísny výklad návštevného poriadku, chodník, kde je snehom zakryté turistické značenie, nie je turistickým chodníkom. Tatranskí ochranári však apelujú skôr na zodpovednosť a obozretnosť návštevníkov pri plánovaní túr do vysokohorského prostredia Tatier v tomto období.

V zimnom období slúži na orientáciu v teréne a značenie turistických chodníkov v Tatrách tyčové značenie. Štátne lesy Tatranského národného parku každoročne vyznačia tyčovým značením približne 95 kilometrov turistických chodníkov.

V týchto dňoch majú lesníci pripravených takmer 1 000 drevených tyčí, ktoré osadia až po napadnutí dostatočného množstva snehu. Tyčové značenie sa osádza na chodníkoch vedúcich k všetkým vysokohorským chatám, ktoré sú v zime otvorené. Teda okrem chaty pod Rysmi. A v dolinách po miesta, od ktorých platí zimná uzávera.

Dĺžka vyznačených turistických chodníkov v zimnom období je premenná a závisí predovšetkým od snehových podmienok. Najdlhšou zimnou trasou je chodník vedúci Veľkou a Malou Studenou dolinou k Zbojníckej a Téryho chate.

Časť tyčového značenia ostáva v teréne celoročne pre prípad, že prvý sneh značku na kameni zakryje a tyče sa pre nedostatok snehu osadiť ešte nedajú. Tieto tyče však slúžia v teréne len pre hrubú orientáciu správnym smerom. Značenie je umiestnené vo väčších rozstupoch a v hmle ho nemusí byť vidieť.

 

Správa TANAP

P.O. Box 21
059 41 Tatranská Štrba 75
Tel./Fax: +421/52/448 4217
E-mail: tanap@tanap.org

 

Zdroj/autor: sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa