DOMA Ako je po kalamite (2)

2009-10-20 08:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na horách bola dnes ráno takmer všade hmla. Mierne sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -5 °C do 2 ° C.



Fúkal prevažne mierny vietor južných smerov s rýchlosťou do 25 km/h. Za uplynulých 24 hodín pripadlo len niekoľko cm nového snehu. Z rána je sneh premrznutý, miestami s kôrou, popoludní je sneh vlhký, vo vyšších polohách je suchý, vetrom ubitý, naviaty do snehových vankúšov a snehových dosiek.

Snehová pokrývka sa vplyvom ochladenia v nočných hodinách postupne stabilizuje, ale v popoludňajších hodinách môže dôjsť k samovoľného vzniku lavín najmä na slnkom osvetlených extrémne strmých trávnatých svahoch so sklonom nad 35 stupňov.

V Západných a Belianskych Tatrách a v Malej Fatre v popoludňajších hodinách naďalej trvá pri oteplení zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V dopoludňajších hodinách je v uvedených pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. druhý stupeň.

Lavíny môžu vzniknúť už pri malom mechanickom zaťažení snehovej pokrývky na slnkom osvietených trávnatých svahoch, ojedinele sú ohrozené údolia stredne veľkými samovoľnými lavínami.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej sa neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne osobám bez znalostí lavínovej problematiky. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách a tiež vo Veľkej Fatre je v popoludňajších hodinách mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. druhý stupeň a v dopoludňajších hodinách je v uvedených pohoriach malé lavínové nebezpečenstvo - prvý stupeň.

Predpokladaný stupeň lavínového nebezpečenstva na stredu 21. októbra: v Západných a Vysokých Tatrách a v Malej Fatre mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. prvý stupeň.

 

Po snehovej kalamite

Niektoré obce v Žilinskom a Trenčianskom kraji mali aj počas včerajška problémy s dodávkami elektriny, ktoré spôsobila nedávna snehová kalamita a silný vietor.

K časti osád v považskobystrickom regióne sa zatiaľ nepodarilo odhrnúť cesty zafúkané snehom. Zástupcovia samospráv však pripustili, že počasie sa zlepšilo a problémy s elektrinou či dopravou by mali v dohľadnej dobe pominúť.

"Situácia sa pomaly normalizuje, aj keď ešte pretrvávali problémy s elektrinou v okolitých osadách. Celkovo išlo asi o deväť osád. Ale pracuje sa na odstránení problémov, takže verím, že čoskoro sa to podarí vyriešiť," povedal ČTK Pavol Pacek, starosta Hornej Marikovej v okrese Považská Bystrica.

   
Do niektorých osád sa zatiaľ nepodarilo odhrnúť zasnežené cesty, takže ich obyvatelia sa namiesto dopravných prostriedkov museli spoľahnúť na vlastné nohy. Podľa starostu sa však za pomoci techniky naďalej usilovali urobiť cesty prejazdnými, práce zrejme ukončia v utorok.
   
"Oproti minulým dňom sa život v našej obci znormalizoval, aj keď boli ešte nejaké problémy s elektrinou. Išlo ale už o menšie problémy s dodávkami energie, ktoré sa týkali len zopár domácností a tie by sa mali v krátkej dobe odstrániť," poznamenal starosta kysuckého Makova Marián Masnica.
   
Počasie sa podľa neho výrazne zlepšilo, aj keď sa v obci naďalej držal sneh. Dopravné problémy však napriek tomu motoristi už nemali.
   
V minulých dňoch sa upokojila situácia aj v severoslovenskom Klokočove, obyvateľov ktorého tiež trápili problémy s dodávkami elektriny či ťažko prejazdné cesty. Obdobné starosti narobil nečakaný príchod zimy aj ľuďom vo Fačkove či Čičmanoch. 
   

Horská záchranná služba upozornila na zvýšené lavínové nebezpečenstvo v Belanských a Západných Tatrách alebo Malej Fatre. Turisti by mali zvážiť pohyb vo vysokohorskom teréne.

Podľa meteorológov v nasledujúcich dňoch možno očakávať polooblačné a oblačné počasie. Teploty by sa v niektorých lokalitách mohli postupne vyšplhať až na 13 stupňov Celzia.
   

 

Zdroj/autor: hzs,čtk,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa