DOMA Koniec turistiky v Tatrách

2009-10-30 07:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Turisti sa môžu ešte dva dni vydať na vysokohorskú túru vo Vysokých Tatrách.



Od nedele 1. novembra sa totiž začne zimná uzávera chodníkov, do hôr sa tak dostanú väčšinou už len lyžiari na zjazdovkách zimných stredísk. Uzávera potrvá do začiatku letnej sezóny v júni budúceho roka, povedala   

"Cieľom zimnej uzávery je najmä ochrana prírody, najmä kamzíkov, ktorí majú v zime sťažené životné podmienky," uviedla Burdová. Na jar zas neprítomnosť turistov pomáha svišťom, ktorí potrebujú po zime rýchly a nerušený prístup k potrave. Obdobie zimnej uzávery tiež lesníkom dovolí vykonať údržbu chodníkov či značenia.

Uzávera potrvá do 15. júna budúceho roka.

   
Lesníci zatvoria 37 úsekov značkovaných trás nad vysokohorskými chatami vo Vysokých, Západných a Belianskych Tatrách. Dĺžka uzavretých chodníkov je asi 230 kilometrov. Miesta uzávery sú v teréne vyznačené značkami, poznamenala Burdová.
   
Aj počas zimnej uzávery chodníkov ostanú vysokohorské chaty v Tatrách otvorené, výnimkou je len chata pod Rysmi.

Na trasách k chatám bude turistom pri orientácii v zasneženom teréne pomáhať tyčové značenie. Od začiatku novembra budú hory uzavreté aj pre horolezcov. Tým návštevy vysokohorského terénu opäť umožnia od 21. decembra do 15. apríla, do hôr sa však podľa Burdovej dostanú len organizovaní skialpinisti a horolezci.

 

Zdroj/autor: tanap,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa