DOMA Sobášny palác z čias Alžbety Bátoriovej

2009-10-26 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Všetci zaľúbenci si budú môcť povedať svoje "áno" v zrekonštruovanom Sobášnom paláci v Bytči zo 17. storočia, ktorý patrí medzi významné renesančné pamiatky v strednej Európe.



Národnú kultúrnu pamiatku minulý týždeň slávnostne otvorili po približne dvojročnej obnove. Poslúži aj na organizovanie seminárov, koncertov či ďalších kultúrnych podujatí.
   
"Už dnes máme veľký záujem o sobáše. Vytvorili sme priestor aj na to, aby sa tu kompletne celý sobáš a svadobná hostina mohli uskutočniť. Vedľa vstupnej haly je vybudovaná kaplnka, kde môže byť sobáš a sú tu aj priestory na prípravu jedál a občerstvenia," povedal novinárom predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár. 

   
Sobášny palác prešiel podľa Blanára najkomplexnejšou rekonštrukciou vo vyše štyristoročnej histórii. „Obnovili sa všetky zachované maľby, fresky, portály, stropné konštrukcie a mnoho iných vzácnych detailov. Ale zároveň sa sobášny palác rozšíril o ďalšie podkrovné priestory, ktoré budú slúžiť na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia. A to nielen pre ľudí z Bytčianska, horného Považia či Žilinského kraja, ale i z celého Slovenska. Lebo toto je jedinečná sála v strednej Európe, ktorá má rozmer 34 metrov na 12,5 metra,“ uviedol na Blanár.

Palác nechal postaviť palatín Juraj Thurzo, ktorý okrem iného vyšetroval zločiny "krvavej grófky" Alžbety Bátoriovej. Budova mala slúžiť predovšetkým pre svadby palatínových dcér. Návštevníkov upúta najmä obrovská sála s dĺžkou 34,5 metra a šírkou 12,5 metra pre 400 návštevníkov. Podobne veľký priestor sa podľa dostupných informácií v období svojho vzniku na území terajšieho Slovenska nenachádzal.


Sobášny palác v Bytči je súčasťou Kaštieľa v Bytči a patrí medzi najvýznamnejšie a architektonicky najpôsobivejšie renesančné stavby na Slovensku. Kaštieľ dal postaviť v roku 1571 František Thurzo na mieste bývalého stredovekého hradu. Za autora stavby sa považuje taliansky architekt Kilián z Milána. Syn Františka Thurza, uhorský palatín Juraj Thurzo dal v roku 1601 postaviť takzvaný Sobášny palác. Išlo o priestrannú budovu v predhradí, venovanú slávnostným rodinným príležitostiam, najmä svadobným hostinám jeho siedmich dcér. Sobášny palác si zachoval pôvodnú podobu zo 17. storočia. Od roku 1970 je Bytčiansky kaštieľ pozostávajúci zo Sobášneho paláca, hospodárskych a obytných budov národnou kultúrnou pamiatkou. V 80-tych rokoch 20. storočia sa dostal do správy Považského múzea (PM) v Žiline.      

 

Zámok (kaštieľ) Bytča - Považské múzeum v Žiline
Topoľová 1
010 03 Budatín
Tel.: 041/ 500 15 10, 500 15 11
Fax: 041/ 562 00 33, 500 15 12
E-mail:
muzeum@pmza.sk
www.pmza.sk
 

 

Zdroj/autor: čtk,pmžilina,sme,drom

VIDEO (SME) Sobášny palác v Bytči

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa