Kam vo Viedni

2009-12-04 17:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Výber viedenských kultúrnych a spoločenských podujatí nielen na víkend.



  • Adventný kalendár umenia na fasáde viedenskej radnice

Najväčší umelecký adventný kalendár na svete sa rozžiaril po prvý raz 1. decembra na fasáde viedenskej radnice.

Nad zahalenými oknami nevšedného kalendára sa skrývajú diela súčasných rakúskych umelcov ako Peter Pongratz, Hans Staudauer, Martha Jungwirt, Karl Korab, Walter Schmögner či Ludwiga Atterssee a ďalších mladých talentov.

Odhalením jedného diela súčasného výtvarného umenia každý adventný deň podporuje akcia najväčiu vianočnú charitatívnu zbierku Licht ins Dunkel a zároveň prepája historickú budovu radnice s moderným umením.

  

Vo viedenskej Tiergarten Schönbrunn sa od zajtra do utorka 8. decembra uskutočnia adventné kreatívne dielne.

Dom opíc v ZOO Schönbrunn sa premení na kreatívnu dielňu pre deti, kde budú vyrábať a maľovať vianočné darčeky alebo ozdoby. Aj nádvorie Tirolerhof viedenskej zoo sa zmení na pekáreň. V originálnej sedliackej kuchyni za pomoci odborného personálu budú deti piecť vianočné pečivo s formičkami so zvieracími motívmi. Upečené adventné pečivo si deti vianočne zabalia a odnesú domov pre svojich kamarátov či najbližších.

Zajtra a v nedeľu vždy od 10.30 predvedú v mliekárenskej komôrke umiestnenej v podzemí Tirolhofu, ako sa vyrába maslo a syry. Najmenší návštevníci viedenskej Tiergarten si môžu na modeli kravičky vyskúšať dojenie.

 

Filmový festival o ľudských právach This Human World prinesie až do 13. decembra viac ako 120 celovečerných, dokumentárnych, experimentálnych a krátkych filmov z domáceho Rakúska i zahraničia.

Geografické spektrum projekcií This Human World siaha od Barmy cez Irán až do Berlína a do bývalého východoeurópskeho bloku.

Ťažiskovými témami This Human World je prelomový rok 1989 pod názvom 1989-2009 Všetko je inak, ale i Irán v sekcii Krajiny vo fokuse. Problémy menšín, porušovanie ľudských práv v obraze zahraničných a domácich tvorcov sa prelínajú celým filmovým festivalom. Festival This Human World dopĺňajú aj prednášky, diskusie s odborníkmi na tému ľudské práva, aktivistami a filmovými tvorcami, DJ-lines, džezový večer či podujatie Dlhá noc ľudských práv v klube Ost Klub.

Highlightami festivalu budú rakúske či európske premiéry filmov ako napríklad Green Days v réžii Hannah Makmalbaf (Iran 2009), Fire under Snow (réžia Makoto Sasa, USA 2008), Fatal Promises (réžia Katharina Rohrer, A/USA 2009), Tropa de elite (réžia José Padhila, Brazília 2007) či The 10 Conditions of Love (réžia Jeff Daniles, Rakúsko 2009). Špeciálny program je venovaný Venezule, na diskusie o filmoch zavíta venezuelský žurnalista Óscar Lucien.

 

Po prvý raz prináša viedenské Múzeum moderného umenia prierez tvorby americkej fotografky Zoe Leonard pod názvom Photographs (Fotografie).

Oddnes ponúkne Múzeum moderného umenia prvotné práce Zoe Leonard z rokov 1980 až 1990, ako aj sériu diel Analogue (1998-2009). Séria 412 fotografií odráža premenu mestského obrazu života a hospodárstva na pozadí rozmáhajúcej sa globalizácie. Viac ako 20 rokov zachytáva Zoe Leonard vo svojich fotografiách takmer nepatrné protiklady nášho každodenného života.

Výstava Photographs v Múzeu moderného umenia v komplexe MuseumsQuartieru (nám. Museumsplatz 1) bude prístupná denne od 10.00 do 18.00, vo štvrtok až do 21.00. Prezentácia potrvá do 21. februára 2010. Základné vstupné do múzea je 9 eur, zľavnené 7,20 eur.


 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa