DOMA Pružínska Dúpna jaskyňa

2010-02-01 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Trenčiansky kraj má už dvanásť voľne prístupných jaskýň. Tou poslednou sa v uplynulých dňoch stala Pružínska Dúpna jaskyňa v Strážovských vrchoch.



Prípadní záujemcovia si však na vstup do nej musia ešte niekoľko mesiacov počkať, pretože prístupná nebude celý rok, ale len v období od 1. mája do 31. októbra.

Jaskyňu a jej návštevníkov budú mať na starosti speleológovia z jaskyniarskeho klubu Strážovské vrchy, ktorým sa treba pri návšteve jaskyne vopred ohlásiť. Okrem toho sa 30. mája a 15. septembra uskutočnia hromadné prehliadky s nasvietením jaskyne.

Pružínska Dúpna jaskyňa neďaleko obce Pružina v okrese Považská Bystrica patrí k najstarším známym jaskyniam na Slovensku. Písomne sa spomínala už v roku 1860. Je aj najznámejšou jaskyňou v Strážovských vrchoch. Predpokladá sa, že vznikla pred viac ako 10 miliónmi rokov v druhohorných vápencoch pôsobením podzemného vodného toku.

Vchod do jaskyne sa nachádza v nadmorskej výške 590 metrov. Meria okolo 300 metrov. Návštevníci v nej budú môcť obdivovať mohutné kvapľové stalagmity a stalagnáty.

Ešte prednedávnom bola v kraji sprístupnená jediná, Bojnická hradná jaskyňa. Krajský úrad životného prostredia v Trenčíne koncom roka sprístupnil desať jaskýň. Za voľne prístupné vyhlásil Brloh a Brložnú dieru v okrese Prievidza, Jelenskú jaskyňu v katastri Trenčianskych Teplíc, Opatovskú jaskyňu v okrese Trenčín, Babirátku v okrese Považská Bystrica, Hradnú a Čerešňovú jaskyňu v katastri Uhrovského Podhradia. Ďalej Hájsku jaskyňu v katastri Ráztočna, Košútovu jaskyňu v katastri Nitrianskeho Rudna a Žernovskú jaskyňu v katastri Omastinej, všetky tri v okrese Prievidza. V kraji sú celkovo stovky jaskýň.

 

Zdroj/autor: sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa