EXTRA Nový Michelin udeľoval hviezdičky

2010-03-02 10:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Juhofrancúzska dedinka so 133 obyvateľmi prenikla včera na francúzske gastronomické nebo, keď populárny sprievodca po najlepších reštauráciách v krajine Michelin, udelil najvyššie ocenenie, tri hviezdičky, tamojšiemu Hostincu pri starej studni (Auberge de Vieux Puits).



Toto najvyššie ocenenie dostalo v tohtoročnom vydaní sprievodcu 26 reštaurácií. Naopak, hneď o všetky hviezdičky prišla reštaurácia La Maison de Marc Veyrat pri jezere Annecy.

 

Auberge de Vieux Puits je vo Fontjoncouse neďaleko Narbonne a populárnej turistickej destinácie Carcassone. Jeho šéfkuchár Gilles Goujon povedal, že tri hviezdičky pre neho znamenajú dotknúť sa snu, aký mal, keď sa dal na toto remeslo.

Svoju kuchyňu si hlavne zakladá na kvalitných surovinách, ľahkosti a invencii a dáva si záležať na tom, aby v nej boli cítiť jednotlivé ročné obdobia. Menu v jeho reštaurácii stojí od 58 do 128 eur.

Jednu až tri hviezdičky dostalo tento rok 558 francúzskych reštauračných zariadení a 26 má tri, 77 dve a 455 jednu.

Tri hviezdičky podľa hodnotenia Michelina znamenajú, že sa na dané miesto vyplatí zájsť už len kvôli samotnej reštaurácii. Nebývajú tam však ľudové ceny.

Vzhľadom na súčasnú krízu si tohtoročné vydanie Michelinu dalo záležať na pomere ceny a kvality – z 558 hodnotených reštaurácií ich 555 ponúka Menu za menej ako 35 euro a v Paríži za menej ako 29 euro mimo neho.

 

 

Zdroj/autor: afp,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa