POZOR Malajzia varuje pred horúčkou dengue

2010-03-24 12:30:00 |   |    | 

MALAJZIA - Malajzia varuje pred šírením horúčky dengue, na ktorú počas prvých dvoch mesiacov tohto roku zomrelo už 31 ľudí a viac ako osem tisíc sa tropickou chorobou nakazilo.



Lim Chau Leng z malajského ministerstva zdravotníctva vyzval obyvateľov, aby udržiavali okolie svojich domov v čistote a ničili plochy, v ktorých sa môžu liahnuť moskyti, predovšetkým jazierka a mláky so stojatou vodou.

Horúčka dengue je vážna a potencionálne aj smrteľná choroba. Každý rok postihuje okolo 50 miliónov ľudí a rozšírená je prevažne v Ázii a Latinskej Amerike. Jej príznaky zahrňujú predovšetkým vysokú horúčku, bolesto kĺbov a nevoľnosť. Vo vážnych prípadoch môže vírus horúčky dengue spôsobiť vnútorné krvácanie, poškodenie pečene, zástavu krvného obehu a smrť.

Doteraz neexistuje žiadny účinný liek alebo očkovacia látka, jediným riešením je prevencia choroby.

Infekcia sa v poslednom desaťročí dramaticky rozšírila v dôsledku rozvoja miest, obchodu a cestovania. Naposledy vydala varovanie pred horúčkou Argentína a Paraguaj.

 

  • Horúčku dengue prenášajú komáre druhu Aedes aegypti alebo Aedes albopictus.

Ochorenie prebieha ako chrípka, kde rizikovú skupinu predstavujú predovšetkým deti do 10 rokov. Vzhľadom na to, že u tejto infekcie neexistuje jednoznačný spôsob prevencie, odporúča sa, aby sa osoby cestujúce do oblastí výskytu chránili vhodnými prostriedkami pred poštípaním komármi. Najlepšou ochranou je zabránenie bodnutiam komárov nosením oblečenia s dlhými rukávmi, sieťkami proti moskytom a sprejom odpudzujúcich moskyty. Ochrana bežným oblečením je však otázna, pretože komáre môžu bodnúť aj cez šatstvo. Komár aedes aegypti je aktívny hlavne počas polotmy, teda za skorých ranných a skorých večerných hodín.


 

Zdroj/autor: čtk,drom
   

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa