KNIHA Zemepis náboženstiev

2010-08-24 13:30:00 |   |    | 

Od úvodu, ktorý napísal známy arcibiskup Desmond Tutu a jeho dcéra reverendka Mpho Tutuová, až k epilógu z pera Jeho Svätosti Dalajlámu, skúma táto rozsiahla monografia miesta vzniku piatich veľkých náboženstiev – kresťanstva, islamu, judaizmu, hinduizmu a budhizmu.



Sleduje ich šírenie po svete a zaoberá sa rolami viery v ľudských životoch a kultúrach počas uplynulých stáročí.

Pred nami sa tak otvára fascinujúca história zbožnosti, od jednoduchých rituálov inšpirovaných ľudských údivom nad silami prírody, ktoré sa počas tisícročného vývoja pretvorili do premyslených myšlienkových systémov, bohatého písomníctva a zložitých tradícií.

Každá strana tejto jedinečnej, výpravnej publikácie Zeměpis náboženství, doplnenej o 200 ilustrácií – unikátnych fotografií, prehľadných máp a úžasných príkladov sakrálneho umenia z celého sveta – prináša nové pochopenie nielen jedinečných koreňov veľkých svetových náboženstiev, ale tiež univerzálnych princípov, ktoré sú im vlastné.

Zdieľanie rovnakých hodnôt je o to dôležitejšie práve v období, kedy je náš svet rozdelený konfliktami, často prameniacimi z rozdielov vo vieroukách.

V knihe sa zastavíme pri veľkých témach i osobách, ako je všeobjímajúci Boh-Stvoriteľ, najstaršie kmeňové náboženstvá, učitelia a proroci – Buddha, Abrahám, Mojžiš, Ježiš a Mohhamed.

Zamyslíme sa na ich učením, spoznáme posvätné miesta, kde sa zdržiavali, a preskúmame starobylé obrady sprevádzajúce ich náboženstvá: hinduistické rituálne kúpele v Gange pred modlitbami, moslimskú púť do Mekky, ale aj židovský sviatok Pesach i kresťanskú oslavu Vzkriesenia Krista.

Kapitoly sú doplnené o výňatky z posvätných textov jednotlivých náboženstiev a nájdeme v knihe aj inšpirujúce eseje významných bádateľov, ktorí sa vyznávajú zo vzťahu ku svojej viere a píšu o tom, ako táto viera formovala ich pohľad na život.

Zemepis náboženstiev poskytuje podrobnú mapu rôznych ciest vedúcich k vyšším pravdám.

 

 

Zeměpis náboženství - Kde žije Bůh, kudy kráčejí poutníci 
Autor: Kolektív 
Vydavateľ: Universum/ National Geographic 
Počet strán: 416
Väzba: viazaná
Jazyk: český
Rok vydania: 2009
Bežná cena: 28,06 eur

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa