DOMA Bratislavský hrad otvoria pred letom

2010-04-06 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Niektoré zrekonštruované časti Bratislavského hradu sprístupnia už pred tohtoročnou letnou sezónou...



Otvorené by malo byť Čestné nádvorie pred hradom, ktoré bolo v dezolátnom stave, ako aj časť vnútorného nádvoria okrem miesta, kde sa ešte bude pracovať na prezentácii archeologických nálezov a tiež by mali znovu otvoriť Klenotnicu. Budete tak mať príležitosť sa dostať aj na slávnostné schodisko a do niektorých obnovených sál.

Ťažiskom rekonštrukčných prác je hradný palác, ktorý bol v zlom stavebno-technickom stave. Po rekonštrukcii plánujú v suteréne umiestniť expozície dejín Bratislavského hradu a sprístupniť tu originály nálezov z obdobia Veľkej Moravy.

Prvé poschodie zostane aj naďalej miestom štátnej reprezentácie, ako aj nových výstavných priestorov. Na druhom poschodí vznikne hradná obrazáreň a na treťom inštalujú novú reprezentatívnu národnú historickú expozíciu Slovenska a prezentáciu ľudovej kultúry na Slovensku. V podkroví na štvrtom poschodí budú depozitáre Slovenského národného múzea a pod Čestným nádvorím umiestnia lapidárium - výstavu kamenných artefaktov.

V jednej z hradných veží bude vyhliadka. Prístupná pre verejnosť má byť aj pôvodná podzemná chodba spájajúca palác s cisternou. Technickou novinkou na Bratislavskom hrade bude nový osobný výťah pre bezbariérový prístup do všetkých častí paláca.

V severnej časti areálu pribudne baroková záhrada, ktorá zanikla po veľkom požiari v roku 1811. Pod ňou je v pláne vybudovať jednopodlažnú garáž pre dvesto áut s vjazdom zo Zámockej ulice. Znovupostavenie čaká na oranžériu z čias Márie Terézie. V lete záhradný pavilón poslúži na komorné spoločenské a kultúrne podujatia a v zime na prezimovanie teplomilných rastlín zo záhrady. Finančne veľmi náročnou časťou rekonštrukcie bude stavba zimnej jazdiarne v jej historickej podobe. Viacúčelová 42 metrov dlhá sála s kapacitou 500 miest by mala slúžiť na kultúrne a spoločenské podujatia.

Na nádvorí Bratislavského hradu bude stáť aj socha kráľa Svätopluka. Spolu s podstavcom bude vysoká 7,8 metrov. Vzpínajúci sa kôň so Svätoplukom bude odliaty z bronzu, podstavec má byť zo žuly. Hlinenú predlohu súsošia poskytol národnej rade zadarmo profesor Ján Kulich, ktorý je autorom napríklad sôch na bratislavskom Slavíne alebo východoslovenskej Dukle. Do areálu by mala pribudnúť už do tohto leta.

 

Historické múzeum

tel.: +421 2 204 83 111
eva.jureckova@snm.sk


Slovenské národné múzeum – Historické múzeum
Bratislavský hrad
P.O.BOX 13
810 06 Bratislava
Tel.: 02/5441 1444, 5972 4201
Fax: 5441 4981
E-mail:
muzeum@snm-hm.sk

 

Zdroj/autor: bh, sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa