TURECKO Hitom letnej sezóny

2010-04-08 23:00:00 |   |    | 

EÚ – Turecko, ako prázdninovú destináciu, označili dovolenkári v Európe za víťaza letnej turistickej sezóny 2010.



"Dopyt po cestovnom ruchu (CR) je opäť na vzostupe a u dovolenkárov sa Turecko teší veľkej popularite," zistil to na základe najnovšej analýzy panel distribúcie cestovného ruchu nadnárodnej spoločnosti GfK v rámci prieskumu trendov v európskom turizme.

Z údajov o rezerváciách, ktoré poskytli cestovné kancelárie, vyplýva, že Turecko je pre Britov, Nemcov a Holanďanov druhou najpopulárnejšou dovolenkovou destináciou po Španielsku. Na treťom mieste skončilo Grécko.

Kým Španielsko a Grécko zaznamenali v porovnaní s minulým rokom straty, Turecko pokračuje v silnom raste na monitorovaných trhoch CR. Najväčší rast dovolenkových rezervácií do Turecka potvrdilo Spojené kráľovstvo, kde je tento trend spojený s nárastom all-inclusive zájazdov.

Trhový podiel Turecka tvorí medzi ruskými dovolenkármi 36 % a krajina tak predstavuje najčastejší cieľ dovolenkových rezervácií turistov z Ruska. Naproti tomu Taliani a Francúzi radšej v lete cestujú na dovolenku v ich vlastnej krajine.

Aj Egypt si dokázal podľa údajov panela zlepšiť svoju pozíciu a prepracoval sa do prvej desiatky najpopulárnejších dovolenkových destinácií letnej sezóny 2010. Získal podiely najmä na britskom, nemeckom a holandskom trhu CR. Medzi Rusmi a Talianmi je Egypt druhou najobľúbenejšou destináciou na letnú dovolenku.

Medzi 10 najpopulárnejšími destináciami na zdrojových trhoch individuálneho CR sa nadpriemernému rastu tešilo Taliansko ako cieľ britských turistov, ale aj USA a Holandské Antily ako cieľ turistov z Holandska.

V sumáre panel poukázal na skutočnosť, že po všeobecnom poklese v počte rezervácií počas posledných 18 mesiacov sa začínajú prejavovať prvé známky zotavovania sa záujmu o turizmus. Dopyt po dovolenkách na leto 2010 sa stabilizoval v Nemecku a Spojenom kráľovstve, teda v krajinách, ktoré predstavujú dva najväčšie trhy CR na starom kontinente.

Kým v Nemecku a Spojenom kráľovstve počet rezervácií na letný pobyt teraz medziročne rastie, v Taliansku a Holandsku ďalej klesá, hoci pomalšie ako pred rokom. Najväčší nárast panel nameral pri dovolenkách v Turecku a Egypte.

Trendom v celej Európe sú okružné plavby. Rastie záujem o last minute zájazdy, čo je prejavom neistej finančnej klímy, ktorá obklopuje spotrebiteľov - obstarávateľov letných dovoleniek.

 

Zdroj/autor: čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa