TURECKO Staré kúpele v Istanbule

2010-04-27 13:00:00 |   |    | 

TURECKO - Staré kúpele v Istanbule hostili kedysi intrigánskych pašov a pekne tvarované konkubíny, než ich moderné kúpeľne poslali do výslužby, ale ich príťažlivosť pre turistov a rozvoj kúpeľného priemyslu sľubuje skoré oživenie.



Po rokoch nezáujmu dnes developeri utrácajú milióny dolárov za kúpu a obnovu najlepších istanbulských kúpeľov hammamov. Spoliehajú sa na rastúci príliv turistov a zvyšujúci sa záujem Turkov o otomanské zvyky.

Turecké kúpele majú dobrú budúcnosť. Ľudia si uvedomili, že je to dobrý biznis a mnohí prejavujú záujem o ich nákup a prevádzkovanie.“ povedal manažér Sulejmanových kúpeľov v Istanbule Aydin Bulut. Sulejmanove kúpele postavil v roku 1557 slávny otomanský architekt Mimar Sinan, ktorý má za sebou množstvo slávnych stavieb v Istanbule.

Ceny sú vysoké. Napríklad istanbulské kúpele Cagaloglu postavené v roku 1741 sa podľa realitnej kancelárie Remax Turkey predávajú za 16 miliónov dolárov.( asi 11 mil.euro).

Úspech malej hŕstky historických kúpeľov o ktoré javia cudzinci záujem, presvedčil developerov, že desiatky ďalších kúpeľov v Istanbule, predstavuje podnikateľský potenciál...

Turisti si ich chcú vyskúšať, ich predstavivosť je živená povesťami o zmyselnom a rozkošníckom oriente. Turecko vlani navštívilo 26,3 milóna turistov a do roku 2023 vy ich chcelo ročne privítať 63 miliónov. Je však potrebné zlepšiť infraštruktúru, pripraviť nové destinácie a obohatiť program.

Dychtivosť turistov po návšteve storočných kúpeľov pomohla oživiť aj záujem Turkov, ktorý desaťročia klesal, pretože doma mali teplú vodu, povedal Nurhan Atasoy z Turkish Cultural Foundation.

“Keď počujem svojich zahraničných priateľov, že chcú ísť do kúpeľov a potom počúvam ich zážitky a skúsenosti, závidím im. Myslím, že sa tam musím takisto ísť pozrieť,“ povedal sedemdesiatpäťročný muž, ktorý bol naposledy v kúpeľoch ešte ako dieťa s matkou.

V oživení tureckých kúpeľov sa odráža obnovený záujem mladšej generácie o otomanský život v Turecku, ktoré vzniklo v roku 1923 po chaotickom rozpade Otomanskej ríše.

Turecké kúpele sa dajú ľahko rozpoznať podľa hrubých kamenných múrov, klenbových striech a niekoľkých kopúl. Návštevníci vnútri relaxujú na mramorovom vyhrievanom lôžku, kde sa celkovo prehrejú a uvoľnia sa im svaly.

Masér potom prevedie peeling kože špeciálnou žinkou, ktorá odstráni starú kožu a zanechá pokožku hladkú a žiarivú. Následne je aplikovaná penová mydlová masáž pre záverečné uvoľnenie a relax.

Spokojný výraz tváre návštevníkov hovorí za všetkých. Myslím, že hammamy budú za krátky čas zase v móde, keď budú správne fungovať,“ povedal podnikateľ Ergin Iren, ktorý si jedny kúpele taktiež kúpil a chce z nich mať do roku 2010 luxusné zariadenie.  „Najskôr prídu cudzinci a po nich tiež Turci.“

Tradícia hammamov sa vyvinula v moslimských krajinách, kde islam kladie dôraz na čistotu tela a umývanie, ale nezávisle na tom plnili aj dôležitú spoločenskú funkciu, kedy ženy a muži trávili hodiny pri konverzácii a relaxe.

Zvlášť pre ženy to bolo miesto, kde si odpočinuli od rodín, a pokiaľ im manžel nemohol zaplatiť návštevu hammamu aspoň raz za 14 dní, bol to vážny dôvod na rozvod,“ povedal Ergin. „Bolo to veľmi dôležité miesto, ako sú dnes asi salóny krásy a podobne,“ dodal.


 

Zdroj/autor: reuters,čtk,drom

VIDEO Istanbul - v kúpeľoch (angl.)



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa