NA CESTÁCH Transsexuáli na Kube

2009-06-11 16:00:00 |   |    | 

KUBA – Vychudnutý Malu sedí so skríženými nohami v tesných červených šatách na prímorskom bulvári v Havane. Od doby, kedy sú na Kube povolené operácie zmeny pohlavia, sníva o chirurgickom zákroku.



„Dúfam, že to pôjde. Cítim sa ako žena, ale ako to ukázať mužovi, keď mám penis?“, rozpráva s úsmevom dvadsaťpäťročný mladý muž. oje už deväť mesiacov sledovaný lekármi a psychológmi, ktoré rozhodnú, o jeho schopnosti podstúpenia operácie zmeny pohlavia. 

Sexuologička Mariela Castrová, dcéra prezidenta Raúla a neter otca kubánskej revolúcie Fidela Castra, tento týždeň oznámila, že sa začali „operácie komplexnej zmeny pohlavia pre osoby, ktoré spĺňajú zdravotné kritériá.“

To všetko 20 rokov potom, čo komunistický ostrov vykonal svoju prvú a jedinú úspešnú operáciu tohto typu na jednom mužovi. Veci však vtedy zamrzli kvôli protestom, ktoré vyvolal chirurgický zákrok v krajine, ktorá je známa svojím mačizmom a posielaním homosexuálov do pracovných táborov v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch.

 
Z iniciatívy Národného centra sexuálnej výchovy (Cenesex), ktoré Maria Castrová vedie, odsúhlasilo ministerstvo zdravotníctva v júni 2008 operácie zmeny pohlavia, ktoré môže využiť 19 transsexuálov z celkových 28, ktoré krajina oficiálne eviduje. Operácie zaisťuje zadarmo kubánsky lekársky tím, ktorý bol vyškolený európskymi špecialistami.

Štyridsaťročný Angeli Bravo dúfa, že bude môcť so súhlasom lekárov a psychológov operáciu využiť. Preverovanie trvá dva roky. „Som žena so všetkých čo k tomu patrí,“ hovorí Angeli a hrdo ukazuje svoje ženské meno v občianskom preukaze.

Dvadsaťtriročný Yoaris Scull pracuje v lekárni a po nociach vystupuje v travesti predstaveniach. Žije so svojím dvadsaťpäťročným priateľom. „Ak ma budú operovať, bude sa mi najviac páčiť, že mi narastú prsia.“, hovorí Yoaris, ktorý dnes nosí ryšavú parochňu.

Sme zamilovaní. Sme pekný pár, ale je to smutné,  že na nás často kričia nadávky, keď nás vidia spolu.“ A ako keby mu niekto chcel dať za pravdu, zakričí naňho mladý muž z autobusu: „Nehanbíš sa, kurva!“

Aj keď homofóbia nie je na Kube tak zlá, ako bývala, Maria Castrová uznáva,  že je stále potrebné ľudí vzdelávať. „Sú ľudia, ktorí veci prijímajú, iní nie,“ hovorí počas krátkej manifestácie, ktorá sa pred týždňom konala v Havane v rámci dňa proti homofóbii. Dvadsaťtriročný Yalorde ľutuje, že „Mariela hovorí jedno a polícia robí druhé, to znamená - záťahy a prenasledovania.“

Pre kubánsku katolícku cirkev, ktorá sa v posledných rokoch dosť priblížila moci, Kuba schválením týchto operácií „siahla na dno“. Sme muži alebo sme ženy. Každý sa musí naučiť žiť s podobou, akú mu Boh dal, povedal predseda episkopálnej konferencie  Dionisio García.

Malu je presvedčený, že „boh by mal rešpektovať“, jeho spôsob života. „Nikomu nerobím zle. Chcem len mať stabilný a kľudný život v páre.“


 

Zdroj/autor: afp,čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: afp

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa