NA CESTÁCH Nigérijskí boháči

2009-10-05 15:00:00 |   |    | 

NIGÉRIA/ video - Čašník v bare Caliente pripevnil prskavku na ďalšiu fľašu šampanského a zatrúbil na klaksón umiestnený za barom, aby všetkých upozornil na uhladných nigérijských obchodníkov, ktorí si fľašu objednali.



Väčšina zo 150 miliónov obyvateľov Nigérie žije v nepredstaviteľnej chudobe, ale západoafrický ropný gigant má tiež svoju elitu, ktorá obľubuje „shakara“ – veľkolepé predvádzanie  úspechu.

„Nigérijci, ktorí majú peniaze, ich radi rozhadzujú, „ vysvetľuje Naomi Okaja, ktorej spoločnosť dováža tovar do obchodného centra krajiny Lagosu. „ V tejto krajine je množstvo zlých vecí, trebárs jej vláda, ale panuje tu pravý podnikateľský duch.“, hovorí.

Podľa tohtoročného priekumu americkej poradenskej firmy Mercer je život v Lagose drahší než v Berlíne alebo v Madride. Na druhej strane štyri pätiny Nigérijcov žije za menej než dva doláre denne. Bohatí ľudia dovážajú všetko, od prečisteného benzínu do svojich mercedesov až po obľúbeného jedlo svojich detí. V noci sa na horizonte ako na krku záhaľčivého Lagosu rozprestrie dimantový náhrdelník lodí čakajúcich na miesto v prístave.

Vplávajú s ťažkým nákladom, ale vyplávajú ľahko. Len tankery opustia mesto s hlboko ponoreným kýlom. Surová ropa totiž tvorí 95 percent nigérijského vývozu, ale výroba klesá po útokoch ozbrojencov protestujúcich proti všadeprítomnému znečisteniu a chudobe.

Násilné prepadnutia, podvody a únosy stavajú ľudí, ktorí niečo vlastnia, proti tým, ktorí nemajú nič. Reštaurácie k vchodom umiestnili ozbrojené stráže, domovy bohatých sú obohnané múrmi s ostnatým drôtom, reflektormi, kamerami a ochrankou.

Novinové inzeráty na luxusné, ozbrojené automobily značky Hummer hlásia: „Ste človek s autoritou a vplyvom. Chráňte sa!“

Ostrov a poloostrov vyčnievajúci dolagoskej zátoky sú považované za najlepšie miesta pre nákup nemovitostí. V noci sa tieto miesta stávajú dokonale uzavretým spoločenstvom kam sa dá dosať len cez mosty a kontrolné body so zachmúrenými policajtami a puškami.

Vo všetkých veľkých mestách existujú rozdiely medzi bohatými a chudobnými, ale Nigéria má len tu najmenšiu zo stredných tried, vtlačenú medzi potrebných a rozprávkových boháčov.

Dovozca Okaja, štíhly tridsiatnik, vidí kladné stránky veľkolepej spotreby, nazýva ju americkou tradíciou a oslavou obchodov víťaziacich nad zlou infraštruktúrou, korupciou a politickýminepokojmi. Obzvlášť ľudia bez politických konexií, žijú príbeh zavŕšený úspechom len výnimočne.

„Musíte mať za sebou niekoho významného, aby ste uspeli,“ tvrdí 25 ročný Ifane Okuro, keď dohaduje cenu so zákazníkmi o cene žiarovo farebných látok.

O budúcnosti Nigérie má každý inú predstavu. Tanečníci v Caliente a nakupujúci v Megaplaza si myslia, že bohatí budú dávať dotácie, rastúca stredná trieda bude požadovať lepšiu vládu a lepšia vláda zaistí lepšie sluzby. Podobné predstavy u Okuru a ostatných stánkarov vyvoláva ironický úsmev na tvári. „Kedy to príde? Povedzte mi kedy?, „ pýta sa Okura . „Už sme tým čakanám unavení.“

 

 

Zdroj/autor: ap,čtk,drom

VIDEO Lagos


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa