DOMA Počasie komplikuje aj dopravu (2)

2010-05-17 10:20:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pretrvávajúci dážď a silný vietor spôsobujú na viacerých miestach okrem škôd aj problémy v doprave. Počasie si už vyžiadalo aj uzatvorenie dvoch hraničných priechodov s Rakúskom.



Z dôvodu vysokej hladiny rieky Morava museli až do odvolania zastaviť prevádzku kompy na hraničnom priechode Záhorská Ves - Angern. Ako uviedol miestny starosta Boris Šimkovič, kompa nepremáva už od soboty (15. 5.) rána. Podobná situácia je aj na priechode Moravský Svätý Ján - Hohenau.

Rakúsky automotoklub ÖAMTC informoval, že krátko po 15.00 h už nebol možný príjazd na most v obci Hohenau.

Podľa webovej stránky Stella Centra sú kvôli zaplavenej ceste neprejazdné úseky niektorých ciest v Trebišovskom okrese, a to vjazd do Sečoviec v smere z Dargova, cesty medzi obcami Michaľany a Kazimír, Stredou nad Bodrogom a obcou Černochov, ako aj Hriadkami a Sečovcami. Voda neumožňuje prejsť ani cez komunikácie v obci Borša.

Problémy sú aj na cestách západné Slovenska. Ako informuje Stella Centrum, spadnutý stĺp telefónneho vedenia blokuje vjazd do Modry v smere z Pezinka. Na Pezinskej Babe v smere z Pezinka sú zase na ceste popadané kamene a polámané konáre zo stromov. Situácia je komplikovaná aj na horskom priechode Kľak v smere z Prievidze, kde spadnutý strom blokuje jeden jazdný pruh.

V dôsledku nepriaznivého počasia a silného vetra nepremáva ani kompa na Dunaji medzi Vojkou nad Dunajom a Kyselicou. Zákaz plavby platí do odvolania. 

 

 

VLAKOM  Nepriaznivé počasie ovplyvňuje jazdu vlakov

Nepriaznivé počasie ovplyvňuje jazdu vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK). "Niektoré vlaky boli pre podmytú trať a popadané stromy zmeškané, odrieknuté, presmerované, prípadne nahradené autobusovou dopravou, " uviedol riaditeľ odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.

V nedeľu o 7:10 narazil osobný vlak do padajúceho stromu na koľajisko v úseku Šelpice – Boleráz. Podobná situácia sa stala medzi železničnými stanicami Kriváň – Lovinobaňa, kde osobný vlak narazil do stromu spadnutého na trať. Pre spadnuté stromy na trať v nedeľu prerušili o 5:35 na hodinu dopravu v úseku Bánovce nad Bebravou - Mníchova Lehota. Od piatka poobedia je stále nezjazdný úsek železničnej trate Výhybňa Slivník – Výhybňa Čelovce. Ukončenie výluky správca infraštruktúry dosiaľ nestanovil. Všetky vlaky v úseku Košice – Trebišov a späť jazdia odklonom cez železničnú stanicu Michaľany s meškaním 30 až 40 minút. V úseku Trebišov – Čelovce – Kuzmice a späť sú všetky vlaky nahradené autobusmi.

Medzi železničnými stanicami Slovenské Nové Mesto – Michaľany je zaplavená 1. a 2. traťová koľaj až po koľajnicové pásy. Všetky vlaky tu jazdia maximálne rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu, ZSSK predpokladá meškanie od 10 do 50 minút. V nedeľu o 8:00 v úseku Michaľany- Úpor zaplavila traťovú koľaj voda stekajúca zo svahu. Všetky vlaky až do odvolania jazdia v tomto úseku rýchlosťou maximálne 10 kilometrov za hodinu a budú meškať.

Ďalšie podrobnosti o cestovaní vlakom získate na čísle Kontaktného centra 18 188, v osobných pokladniciach Železničnej spoločnosti alebo na internetovej stránke.

 

SHMÚ Rieky dosiahli úroveň tretieho povodňového stupňa

Úroveň najvyššieho, tretieho stupňa povodňovej aktivity dosahujú v súčasnosti už viaceré rieky na východe, juhu, ako aj západe krajiny. V košickom regióne takto nebezpečne stúpli aspoň v jednom zo svojich úsekov hladiny tokov Torysa, Bodva, Ida, Olšava, Hornád a Roňava.

V banskobystrickom regióne je situácia rovnaká pri riekach Rimava i Suchá a potokoch Blh, Litava, Tisovník. Nebezpečne vysoká je aj hladina vody v umelom odvodňovacom Šurskom kanále, ako aj hladiny riek Chvojnica a Teplica v bratislavskom regióne. Vyplýva to z informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Veľká voda narobila v nedeľu (16. 5.) škody najmä na východe krajiny. Vo vyše troch desiatkach obcí preto ešte počas dňa vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA). Rozvodnené toky, ako aj stekajúca voda zo svahov zaplavili okrem polí a ciest aj desiatky domov. Nevyhnutná bola evakuácia približne 150 obyvateľov rómskej osady v blízkosti melioračného kanála v obci Kuzmice. Voda začína spôsobovať problémy aj na západe Slovenska, na Myjave platí tretí stupeň SPA, teda stav ohrozenia. Zvýšená hladina rieky Morava si už vyžiadala uzatvorenie dvoch hraničných priechodov s Rakúskom.

V dôsledku zrážok stále stúpajú aj hladiny ostatných riek. Na úroveň druhého stupňa sa dostali toky Turiec, Gortva, Krtíš, Krupinica, Štiavnica a Ipeľ v banskobystrickom regióne, ako aj Hnilec, Výrava, Ondava a Laborec v košickom regióne. Stúpli i hladiny rieky Oravica a Polhoranka v Žilinskom kraji. Úroveň prvého stupňa SPA dosiahli aspoň v jednom zo svojich úsekov hladiny ďalších 14 tokov vo všetkých regiónoch Slovenska.

Na Slovensku v súčasnosti prší najmä na západe, východe a severe krajiny. Na celom území s výnimkou Záhoria a západnej časti Podunajskej nížiny platí pre dážď výstraha prvého stupňa. Očakávajú sa úhrny zrážok od 30 do 50 milimetrov. Podľa Paulíny Valovej zo SHMÚ sa zrážky v rôznych oblastiach SR môžu vyskytovať až do piatku 21. mája. Na dnes intenzívne zrážky predpovedala najmä pre severozápadné oblasti. Ako ďalej priblížila pre TASR, nižšie úhrny zrážok sa predpokladajú od utorka.

Nepriaznivé počasie v podobe pretrvávajúceho dažďa a silného vetra na celom Slovensku spôsobilo zvýšenú zásahovú činnosť hasičov. Pred silným vetrom ešte meteorológovia stále vystríhajú na západe SR. Podľa hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranné zboru Silvie Jančovičovej bola v nedeľu situácia najkritickejšia v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Kým na západe krajiny hasiči odstraňovali najmä následky popadaných stromov a striech, na východe pomáhali pri odčerpávaní vody zo zaplavených priestorov.


 

Slovenský meteorologický ústav ráno vydal ďalšiu výstrahu, tentoraz najslabšieho 1. stupňa. Na celom území hrozí dážď, na Záhorí a juhu západného Slovenska a časti východu spolu s vetrom. V prípade dažďa by mali zrážky dosiahnuť 30 až 50 milimetrov - tento úhrn predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Veternú výstrahu 1. stupňa vydali pre očakávaný vietor s rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu, takýto vietor tiež predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudí. Predpokladaná rýchlosť vetra je v tomto období a oblasti bežná, ale tiež môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.


Kombinovanú výstrahu 1. stupňa pre ojedinelý výskyt dažďa a vetra od dnešného rána do 18:10 SHMÚ vydal na západe krajiny pre okresy Malacky, Skalica, Senica, Myjava na Záhorí, a okresy Podunajskej nížiny Bratislava, Pezinok, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Senec, Galanta, Šaľa, Dunajská Streda, Nitra, Levice, Nové Zámky, Komárno. Na východe sú to okresy na juhu Košice - mesto, Košice - okolie, Trebišov a na krajnom východe Michalovce, Sobrance, Humenné, Snina, Medzilaborce.


Na zvyšnom území Slovenska v rovnakom čase platí 1. stupeň výstrahy pred dažďom. Hydrometeorológovia predpokladajú, že počasie sa zmení až v polovici týždňa.

 

 

Zdroj/autor: shmú,stellacentrum,tasr,sita,drom

VIDEO Michaľany 16.mája. 2010

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa