CESTOVATEĽKA Kaviareň s dámskou obsluhou

2010-05-22 15:00:00 |   |    | 

IRAK - Hind Bidajríová snívala o vlastnej kaviarni s výhradne ženskou obsluhou niekoľko rokov. V dobe najtvrdších bojov medzi sunnitmi a šítmi by ju ako majiteľku kaviarne a jej čašníčky islámski extrémisti zabili...



Teraz, keď sa radikáli stiahli do úzadia a šíti a sunniti sa navzájom prestali vraždiť, je čas na to, aby bol sen splnený. "Stojím za každou irackou ženou, ktorá sa odváži narušiť zabehnuté zvyklosti našej spoločnosti, ukázať svoju silu i právo pustiť sa do akéhokoľvek podnikania," hovorí Bidajríová.

V dobe najkrvavejších útokov teroristi z iráckej Al-Káidy a ďalších extrémistických skupín bojovali za spoločnosť, v ktorej západný odev žien nepripadal do úvahy a prípustný bol len moslimský hidžáb. Títo neúprosní náboženskí puristi by iste kaviareň s čašníčkami niesli ťažko.

Aj keď po marcových voľbách, ktoré nemajú jasného víťaza, sunnitsko-šítske nepriateľstvo ožíva, vplyv fundamentalistov zoslabol natoľko, že predstava podniku, v ktorom vládne žena, už nepatrí do ríše snov.

 

Splnený sen

Kaviareň Hind Bidajríové je na šiestom poschodí hotela v centre Bagdadu. Je z nej krásny výhľad na Tigris vinúci sa centrom iráckej metropoly, medzi hosťami sú najmä rodiny alebo páry. Osamelým mužom je vstup povolený, ale očakáva sa, že sa budú správať slušne. Ak začne niektorý obťažovať servírku, je požiadaný, aby odišiel a už sa nevracal.

Keď Bidajríová začala hovoriť o tom, že by chcela kaviareň so ženským personálom, mnohí ju varovali, že si koleduje o problém. "Hovorili, že sa na ne zamerajú radikálne náboženské strany, takže som vtedy od myšlienky upustila," spomína.

Kaviareň otvorila až teraz, po štyroch rokoch. Hŕstka jej zamestnankýň je spokojná, pretože zázrak je už to, že pracujú. Oficiálna miera nezamestnanosti v Iraku dosahuje 18 percent, neoficiálne je to ale viac než 30 percent.

Hlavná servírka Aaza Bagdádíová zdieľa názor svojej šéfky na to, že je potrebné, aby sa začali presadzovať ženy v spoločnosti, ovládanej doposiaľ mužmi. "Chceme zmeniť predstavu o tom, že je na ženy potrebné pozerať sa inak než na mužov," hovorí.

V tichom kúte podniku sa rozpráva pár a popíja pritom čaj. "Sme tu už po druhýkrát. Páči sa nám to, že je tu pokoj. Je tu taktiež pekné prostredie a výhľad. Páči sa nám aj to, že nás obsluhujú ženy, hovoríme tomu ríša žien," povedala Núr Alíová.

Bidajríová, ktorá je taktiež novinárka, ale snívať neprestala. Teraz sa jej sníva o tom, že otvorí podobné podniky v ďalších častiach Iraku.

 

Zdroj/autor: čtk, reuters, janqa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa