EXTRA Filmová turistika

2010-07-11 14:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Filmy ako Sherlock Holmes, Pýcha a predsudok či séria Harry Potter pritiahli ročne do Veľkej Británie tri milióny turistov a turistiek, teda asi desatinu z celkových 30 miliónov.



Uvádza sa to v štúdii Oxford Economics na objednávku UK Film Council, podľa ktorej tak "filmom inšpirovaná turistika" prispela minulý rok do britskej ekonomiky sumou 1,9 miliardy libier.

Najobľúbenejšie miesta, ktoré si turisti a turistky zamilovali a prišli pozrieť na základe vzhliadnutých filmov, sú hrad Alnwick v Northumberlande - škola Harryho Pottera, vidiecke sídlo Chatsworth House v Derbyshire a Basildon Park v Berkshire - dejiská romantickej drámy Pýcha a predsudok.

Snímka Miss Potter s Renée Zellweger v hlavnej úlohe spôsobila nával návštevníkov a návštevníčok z Japonska a jedna firma v oblasti Lake District začala zamestnávať japonského turistického sprievodcu na plný úväzok.

"Film nielenže podnecuje záujem o krajinu, ale rovnako upozorňuje ľudí na to, čo krajina ponúka - napríklad zobrazovaním scenérie a kultúry. Keďže vzrástol product placement áut, počítačov, šperkov a tak ďalej vo filmoch a televíznych programoch, neprekvapí, že 'miesta' zaujímajú rovnaké miesto vo filmoch," uvádza sa v štúdii.

 

Zdroj/autor: sita, dailytelegraph, drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Hrad Alnwick



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa