ČESKO Najväčšie divy

2010-06-14 12:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA – Za najväčší div Česka označili v sobotu večer diváci Českej televízie fiktívneho génia Járu Cimemana.



Do siedmich divov Česka v rovnomennej ankete diváci ešte zaradili:

 

 

 

 

  • objav krvných skupín Jana Jánskeho (1873-1921)
  • kontaktné šošovky Otta Wichterleho (1913-1998)
  • české sklo
  • Karel IV. (1316-1378)
  • Pražský hrad 
  • a české pivo.

 

Výsledky Česká televízia zverejnila počas priameho prenosu. Anketa odštratovala v apríli. Ľudia mohli vyberať z 50 divov, do finálového večera postúpilo desať najúspešnejších.

Sedem divov Česka ľudia vyberali pomocou SMS hlasovania. Do sedmičky divov diváci nezvolili olympionika Emila Zátopka, Slovanskú epopeju Alfonsa Muchu a Lednicko-valticklý areál.

„Divy“ boli rozdelené do piatich kategórií – Mestá a miesta, Objavy a vynálezy, Umenie a kultúra, Výkony a rekordy a Hlas ľudu. Z nominovaných divom sa ešte napríklad nedostal český hokej, Švejk Jaroslava Haška alebo vínne pivnice.

Celá jedna veľká spupina občanov začala hneď počas prvých dní hlboko meditovať o jave číslo 35, čo bolo české pivo. A tí, ktorí vyskúšali viac kúskov, začali následne meditovať o jave číslo 12, čo boli kontaktné šošovky profesora Wichterleho,“ povedal moderátor programu Marek Erben.

Obhajovanie jednotlivých divov sa ujala desiatka osobností. „Pivo nepotrebuje advokáta, pivo hovorí samé za seba. Je to naše kultúrne dedičstvo,“ povedal spevák Ondřej Hejma. Publikum pobavil moderátor a prekladateľ Ivo Šmoldas, ktorý naopak navrhol pivo medzi divy nezaradiť.“ Českým divom by bolo, keby sa pivo nepilo.

Celkového víťazstva plamenne obhajoval muzikant František Ringo Čech, keď oponenti poukazovali na to, že Jára Cimrman bol fiktívna osobnosť, ktorú nikdo nikdy nevidel. Taký Leonardo da Vinci. Videl ho niekedy niekto?  Nie. A obdivujete ho. A nášho Járu nie? Hanba!“, poznamenal. Pri predstavovaní kandidatúry Cimemana ľudia tlieskali po stojačky, spomínali aj na Ladislava Smoljaka, člena Divadla Járy Cimrmana, ktorý pred týždňom zomrel.

 

Zdroj/autor: čtv,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa