JASKYNE Krásnohorská jaskyňa z vás spraví jaskyniarov

2010-06-21 10:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Špeciálna kombinéza, nepremokavá obuv či prilba s lampičkou sú symbolmi dobrodružstva, ktoré zažívajú návštevníci Krásnohorskej jaskyne v Slovenskom krase na Gemeri.



Turistickú atrakciu regiónu otvorili pre verejnosť nadšenci pred niekoľkými rokmi, je to jedna z mála jaskýň, ktorej návšteva stále ponúka zážitok objavovania záhad podzemia

"Krásnohorská jaskyňa je vyše 1,5 kilometra dlhá, má viacero rozsiahlych siení," tvrdí prevádzkovateľ a jaskyniar Jaroslav Stankovič. Jaskyňu ročne navštívi vyše tritisíc ľudí, najmä zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. 

V jaskyni je pre bežnú verejnosť sprístupnená zatiaľ necelá tretina, aj tá však ponúka nezvyčajné dobrodružstvo. Prebojovať sa totiž tajomným podzemím pri svetlách lampičiek na prilbách je vlastne najvzrušujúcejšou časťou expedície. A pohľad na konci trasy na obrovský kvapeľ rožňavských jaskyniarov je zaslúženou odmenou. 

"Chodník pre návštevníkov sme zásadne pripravovali tak, aby zásahov do jaskyne bolo čo najmenej," tvrdí Stankovič. V jaskyni preto nie sú vybudované široké a osvetlené betónové chodníky.

Prvá časť trasy vedie Veľkým kaňonom, úzkou trhlinou v horskom masíve. Vodca neraz nečakane pred návštevníkmi zmizne v pukline, ktorá zdanlivo vyzerá pre človeka nepriechodná. Hneď po jej prekonaní sa však ukážu ďalšie metre podzemnej praskliny a vpredu blikajúci sprievodca. Práve vďaka unikátnej trhline je podľa Stankoviča vnútorná časť jaskyne s obrovskými priestormi vôbec dostupná. 

Všetko dopĺňa tok tichej podzemnej rieky, ktorá časť priestorov jaskyne vytvorila. Neraz sa návštevníci pohybujú po rebríkoch či na úzkych drevených chodníčkoch ponad pokojné hladiny podzemných jazier. Vrcholom cesty je traverz po lanách, len tak sa novodobí objavitelia dokážu dostať ďalej. 

Po takmer 200 metroch v úzkej trhline vojde expedícia do prvého rozsiahlejšieho priestoru, Abónyho dómu. V ňom už návštevníci vo väčšom počte uvidia očakávané jaskynné tvary, v prípade Krásnohorskej jaskyne najmä kvaple či unikátne korality. Skutočný šok však návštevníkov čaká až v Sieni obrov. 

Pred ich očami sa totiž po vstupe do siene úplne nečakane odkryje pohľad na ohromujúci kvapeľ, ktorý sa s inými kvapľami v jaskyniach v krajine len ťažko porovnáva.

"Na výšku má takmer 33 metrov a váži 2000 ton, svojho času bol dokonca zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako vôbec najväčší kvapeľ na svete," vysvetľuje Stankovič. Až neskôr rozmermi unikátny úkaz prekonali objavy nových jaskýň v tropických krajinách. 

Krásnohorská jaskyňa naďalej skrýva viacero tajomstiev a jej celý rozsah azda ani po vyše 40 rokoch od objavenia stále nie je známy. Do najvzdialenejších priestorov totiž dokážu preniknúť už len jaskyniarski potápači. Posledné známe podzemné jazero je však prekvapivo rozsiahle a jeho prekonanie nie je ani v súčasnosti jednoduché. 

Vedeckou záhadou však stále ostáva samotný monumentálny kvapeľ. Doteraz sa nepodarilo vysvetliť, ako vôbec dokázal v jaskyni do svojich rozmerov vyrásť. Na svojom mieste je totiž najmenej tretí v poradí, dva predchádzajúce sa pre vlastnú váhu už zrútili. Vek toho súčasného je asi 10tisíc rokov, čo v prepočte znamená, že ročne k nemu pribudlo asi 200 kilogramov hmoty. A to je rýchlosť, s akou sa rast kvapľov v iných jaskyniach v krajine nedá vraj ani len prirovnať. 

Dobrodružná návšteva Krásnohorskej jaskyne so súkromnými vodcami nie je na Slovensku jediná. Podobne ja napríklad sprístupnená aj Jaskyňa mŕtvych netopierov v Nízkych Tatrách.

 

Krásnohorská jaskyňa sa nachádza na severnom úpätí Silickej planiny v Národnom parku Slovenský kras, pri okraji Rožňavskej kotliny, neďaleko obce Krásnohorská Dlhá Lúka. Jaskyňa je otvorená celoročne okrem marca. Sezóna trvá od 15. 6. do 15. 9. V sezóne sa uskutočňujú pravidelné vstupy do jaskyne 3 vstupy po maximálne 10 osôb na jeden vstup. Mimo sezóny je potrebné vstup do jaskyne predom dohodnúť telefonicky alebo e-mailom. Vzhľadom na obmedzený počet návštevníkov na jeden vstup, je lepšie aj v sezóne si návštevu jaskyne dopredu rezervovať.

 


 

Kontakt
RNDr. Jaroslav Stankovič
Edelényska 10
048 01 Rožňava
Tel.: 058/7343426, 0905 412 048
E-mail:
stankov@ke.psg.sk
Zoltán Jerg
Tel.: 0908 635 274

 

 

Zdroj/autor: krasnohorskajaskyna,ssj,čtk,drom

VIDEO Krásnohorská jaskyňa



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: krasnohorskajaskyna.sk

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa