KÚPALISKÁ Kde sa dá kúpať

2010-07-09 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Do prevádzky boli uvedené ďalšie umelé aj prírodné kúpaliská, ktoré spĺňali požiadavky platných hygienických predpisov. Banskobystrické plážové kúpalisko dostalo súhlas hygienikov mesiac od otvorenia...



Tento týždeň boli uvedené do prevádzky 3 prírodné kúpaliská: Sigord Kokošovce (6.7.2010),  Delňa Prešov (8.7.2010) a  Zemplínska Šírava - Medvedia Hora (10.7.2010).

 

 

 

Prírodné kúpaliská (PK) 

Celkove tak dostalo povolenie na prevádzku v LTS (Letná turistická sezóna) 2010 už 19 prírodných kúpalísk s vyhovujúcou kvalitou vody a organizovanou rekreáciou:

 

  • BA kraj - Zlaté Piesky, Kuchajda a Slnečné Jazerá Senec
  • TT kraj - RO Kunovská priehrada, RO Gazarka (2.7.2010)
  • BB kraj - 2 strediská na VN Teplý vrch – pláž Ormet a Drieňok, Ružiná – pri obci Divín
  • KE kraj - 3 strediská na Zemplínskej Šírave: Hôrka a Kamenec,   Medvedia Hora, Vinianske jazero, PK Nad Jazerom v Košiciach
  • PE kraj - Veľká Domaša – Valkov a Tíšava, Delňa v Prešove, Sigord Kokošovce
  • TN kraj - Zelená voda Nové Mesto nad Váhom – pláž Bolt a Perla
  • ZA kraj - Plážové kúpalisko Liptovská Mara 

 Viac informácií...

 

Umelé kúpaliská (UK)

Povolenie na prevádzku malo na konci 27. týždňa 134 kúpalísk (417 bazénov).

Povolenie na prevádzku dostali v minulom týždni kúpaliská: Pác -  Kopánka v okrese Trnava, LK Bradlan - Brezová pod Bradlom, LK Nemšová, LK Bardejov a letné kúpaliská Makovica a Nižná Polianka. Dňa 2.7.2010 boli dané do prevádzky TK Liptovský Ján, Mestské kúpalisko Holíč, TK Tvrdošovce a kúpalisko  Košická Belá. V tomto týždni bola zahájená aj prevádzka na Kúpalisku Detva, Kúpalisku v ŠRZ Drienok v okrese Turčianske Teplice, MH Bystrá v okrese Humenné a plaveckého bazéna kúpaliska Modrá perla. Po odstránení nedostatkov bol uvedený do prevádzky aj detský bazén na LK Lučenec.

Vo vybavovaní zostáva 13 kúpalísk. V okrese Rožňava budú v najbližších dňoch uvedené do prevádzky Kúpalisko v Bretke a bazén vo Vyšnej Slanej a o uvedenie do prevádzky požiadal aj prevádzkovateľ kúpaliska Vlachovo. Vydaniu rozhodnutia pre LK Klenovec zatiaľ bránia niektoré nedostatky, ktoré prevádzkovateľ neodstránil. Vo vybavovaní sú Letné kúpalisko Pezinok - Sever, kúpaliská Košická Belá, Zlatník, Medzev, bazény v Sekierskej dolina a v LSR ZVJS a OO Kováčová, bazény v 3 zariadenia na Zemplínskej Šírave a pri hoteloch Braväcovo, penzióne Schweintall a hoteloch  okresov Námestovo a Tvrdošín.

V prípade 28 kúpalísk doteraz nebola prevádzkovateľmi podaná žiadosť o uvedenie do prevádzky a kúpaliská sú mimo prevádzky. Ide o nasledujúce kúpaliská a bazény: MŠK ISKRA Petržalka v Bratislave, LK Častá, Kúpalisko Slávia v Trnave, Letné kúpalisko Trenčín – Zámostie, Plážové kúpalisko Tornaľa, Letné kúpalisko Nová Dubnica, Kúpalisko Krupina - Tepličky, Kúpalisko Hriňová, kúpaliská Koprovnica a Vinica v okrese Veľký Krtíš, Letné kúpalisko ŠKP Košice, Kúpeľ Margita Levice, TK Poľný Kesov, Hotel Bukovec a Hotel Hrabina v Košiciach a LK RAGLENG Pavlovce a Hermanovce v okrese Vranov nad Topľou. Mimo prevádzky bude aj Bazén Kurinec a kúpaliská Bardejovské Kúpele, Nová Baňa a  Hodruša Hámre. Kvôli rekonštrukcii zostávajú mimo prevádzky: Mestské kúpalisko Skalica, Plaváreň Malé Bielice, TK Dolná Strehová, Hotel Dargov (komplexná rekonštrukcia celého areálu) a bazény Hotela Bystrá. Detský bazén je v rekonštrukcii na TK Vincov les. V prestavbe je stále aj RO Sninské rybníky.

Viac informácií...

 

B. BYSTRICA Kúpalisko dostalo súhlas hygienikov mesiac od otvorenia

Hoci banskobystrické plážové kúpalisko na Štiavničkách otvorilo túto sezónu už začiatkom júna, jeho prevádzka je legálna až oddnes, keď jeho prevádzkovateľ - firma Aqualand Slovakia - získal potrebné povolenie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Za doterajšie prevádzkovanie kúpaliska bez povolenia hrozí firme sankcia. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Kompetentní pracovníci banskobystrického RÚVZ sa dozvedeli o začatí prevádzky len z médií. V záujme ochrany verejného zdravia vykonali na plážovom kúpalisku štátny zdravotný dozor, zameraný na kvalitu vody i celkový stav kúpaliska. Až pri tejto príležitosti na základe ich upozornenia podal prevádzkovateľ žiadosť o povolenie prevádzky a objednal si rozbor vzoriek vody z bazénov," informovala Tolnayová.

Vzorky vody zo štyroch bazénov odobrali hygienici v polovici júna, pričom v dvoch bazénoch, vrátane detského, zistili nevyhovujúcu kvalitu vody, konkrétne prekročenie limitných hodnôt mikrobiologických ukazovateľov. Úrad zistil aj nedostatky vo vybavenosti a čistote zariadení na kúpalisku. Väčšinu nedostatkov prevádzkovateľ odstránil do 18. júna a analýza opakovaných odberov z 30. júna preukázala, že voda v bazénoch už vyhovuje normám. "Povolenie na prevádzkovanie kúpaliska, ktoré dnes krajský hygienik Cyril Klement podpísal, však neobsahuje povolenie na prevádzkovanie viacerých nových objektov, ktoré ešte neboli skolaudované," pripomenula Tolnayová.


Na kúpalisku sú novovybudované napríklad ihriská na plážový volejbal či šmýkačka. Doterajším vyše mesačným protizákonným prevádzkovaním kúpaliska bez povolenia sa bude úrad zdravotníctva zaoberať v ďalšom konaní, ktoré sa môže pre prevádzkovateľa skončiť sankciou. Podľa Tolnayovej ide v Banskobystrickom kraji o jediné kúpalisko, ktoré začalo sezónu bez povolenia hygienikov.


Firma Aqualand Slovakia má banskobystrické plážové kúpalisko na Štiavničkách prenajaté od mesta od októbra 2007 na 30 rokov s opciou 10 rokov za 33,19 eura ročne s tým, že mal preinvestovať do prenajatého majetku do leta tohto roka minimálne 3,32 milióna eur a investície do tejto sumy prejdú po skončení nájmu do majetku mesta formou daru. Hoci hlavný kontrolór mesta zistil viaceré, aj závažné porušenia nájomnej zmluvy zo strany nájomcu, mesto ju zatiaľ nevypovedalo.

Obrovský areál na Štiavničkách plný zelene s prírodným jazerom, 2 tobogánmi a niekoľkými bazénmi s minerálnou vodou a kapacitou 10 tisíc ľudí sa rozprestiera na 12 hektárovom pozemku. 2,5 hektárové prírodné jazero je určené len na člnkovanie, takže zaplávať si môžete v dvoch plaveckých 50 metrových bazénoch alebo 90 metrovom bazéne v tvare písmena L. Pre najmenších sú k dispozícii dve detské 25 metrové nádrže.

 

 

Zdroj/autor: úvzsr,sita, sportoviska, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa