DOMA (Ne)volajte na 18 300

2010-07-15 08:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - K väčšej rozvahe a pozornosti pri využívaní tiesňovej telefonickej linky vyzvala turistov na Slovensku Horská záchranná služba.



V minulých dňoch totiž záchranárov vo Vysokých Tatrách prostredníctvom tiesňovej linky 18 300 opakovane zburcovali rozdielne skupinky českých turistov, ktorým sa zdalo, že počuli volanie o pomoc alebo videli padajúce ľudské telo v kamennej lavíne. Záchranári po výjazde do terénu napokon zistili, že išlo o planý poplach.

"V žiadnom prípade nešlo o nejaký žart zo strany volajúcich, tí ľudia konali v dobrom úmysle. Rozhodne nechceme, aby ľudia netelefonovali v prípade nebezpečia. Chceme ich však poprosiť o väčšiu pozornosť, čo počujú, čo vidia, aby výjazdy neboli zbytočné," povedal včera ČTK šéf Horskej záchrannej službe (HZS) Jozef Janiga.

   
Českým turistom sa napríklad v utorok zdalo, že v oblasti Volej veže počujú volanie o pomoc. Ich podozrenie sa napokon nepotvrdilo.

Iná skupinka Čechov zasa mala v pondelok pocit, že v Malej Studenej doline videli s kamennou lavínou padať i ľudské telo. I v tomto prípade však záchranári a vrtuľník vyrazili do terénu zbytočne. Škoda za neopodstatnené výjazdy sa vyšplhala na približne 10 tisíc eur.
   
"To, že to boli českí turisti, je iba náhoda. Predovšetkým staršia veková skupina turistov z Česka patrí k veľmi zodpovedným návštevníkom našich hôr a rozhodne netreba vytvárať nejaký negatívny postoj k českým turistom," poznamenal Janiga.
   
Pripustil, že turisti to niekedy majú pri rozhodovaní o privolaní pomoci ťažké. Návštevníci hôr môžu byť v strese a v prípadnom nepriaznivom počasí počujú zvuky, ktoré im pripomínajú volanie zranených ľudí o pomoc.
   
V poslednom období zomrelo na Slovensku niekoľko turistov, ktorí skolabovali v horúčavách na túre. Vlani prišli o život v slovenských horách približne dve desiatky ľudí.
 

 

Zdroj/autor: hzs,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: hzs

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa