DOMA Zberačom čučoriedok hrozí pokuta

2010-07-19 08:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Sezóna zberačov čučoriedok je v nižšie položených lokalitách Slovenska v plnom prúde. Pri cestách postávajú desiatky predavačov s plnými vedierkami...



Ich obsah však často pochádza z chránených území, kde je zber zakázaný. Pokiaľ zberačov prichytia pri čine, hrozí im na mieste pokuta do 66 eur, povedali správcovia niektorých národných parkov.

   
Päťlitrové vedierko čučoriedok núkajú napríklad v okolí Brezna za 15 eur, po krátkom zjednávaní predajú aj za desať. "V Osrblí už čučoriedky nie sú, musíme chodiť ďalej na Čertovicu," ponosuje sa asi 30-ročná zberačka Eva z Podbrezovej. Napriek tomu aj v priebehu tohto týždňa zažívalo aj okolie Osrblia každý deň hromadné nájazdy desiatok zberačov.
   
Podľa zoológov a ochrancov prírody má však takýto hromadný zber vplyv na prírodu.

"Zo zberu sa stala organizovaná činnosť a výrazne znižuje potravinovú základňu pre zvieratá. Pokute sa zberači nevyhnú, pokiaľ poškodzujú rastliny, čo je napríklad prípad zbieraní čučoriedok hrebeňmi," povedala riaditeľka Národného parku Nízke Tatry Elena Gregorová.

Zbieranie lesných plodov je úplne zakázané na územiach s tretím a vyššími stupňami ochrany. Na podhorí národných parkov je väčšinou vyhlásený iba druhý stupeň ochrany, no zberači nesmú rastliny poškodzovať. Ochrancovia prírody kontrolujú podľa Gregorovej pravidelne zberačov spolu s políciou, no musia ich prichytiť priamo v lese.
   
Na rozdiel od Nízkych Tatier sa vo Vysokých Tatrách sezóna zberačov čučoriedok ešte nerozbehla.

"Zatiaľ nie sú zrelé," povedal riaditeľ TANAP-u Pavol Majko. Pred hromadnými nájazdmi zberačov chráni slovenské najvyššie pohorie 15 strážcov prírody, ktorí môžu dať za zídenie mimo turistického chodníka a zber plodov na mieste pokutu do 66 eur.

Zberačov, ale aj napríklad turistov, ktorí by chceli v chránenom území prenocovať, podľa Majka okrem možnej pokuty niekedy odradia tabule s nápisom "medvedie teritórium". Tie v národnom parku rozmiestnili lesníci.
   

 

Zdroj/autor: tanap,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: prazdniny.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa