EXTRA Zakázané Taliansko

2010-07-22 14:30:00 |   |    | 

TALIANSKO - Koniec s lízaním zmrzliny na ulici v západosicílskom Trapani. V severotalianskom prímorskom meste Eraclea, je zase zakázané vybhrabávanie dier do piesku, alebo dokonca stavanie hradov...



V Benátkach hrozí človeku rovnako ako v toskánskej Lucce pokuta až 500 euro za kŕmenie holubov. A na obľúbenom ostrove Capri je tabu klepkať na ulici s drevákmi na nohách.

Vitajte v Taliansku, ktoré je na dobrej ceste premeniť sa na krajinu často zmätočných zákazov. Taliansky starostovia, zdá sa, každoročne s pôžitkom vymýšľajú nové nápady, ako by naplnili obecné pokladnice a mohli sa reprezentovať ako starostliví strážcovia zákona.

Množstvo týchto „miestnych nariadení“ už narástlo na viac ako 150 predpisov. A týkajú sa prirodzene hlavne turistov na plážach a v uličkách malebných miest. Ako sa zdá, najviac sa musia podriadiť novým predpisom turisti v severotalianskych mestách, v ktorých pravicovo populistická Liga severu, chcela „spraviť poriadok“.

A nielen to, v meste Eboli (Kampánia), môžete zaplatiť až 500 euro, keď sa budete bozkávať v aute. Podľa najlepšieho amerického vzoru je v Is Aruttas na Sardínii zakázané fajčenie na verejnosti. A ani v Ríme nevia radi, keď sa niekto na ulici napcháva sendvičom.

„Už je to tretí rok, kedy človek musí kľučkovať medzi zákazmi, pričom často ani nikto tie nariadenia nepozná,“ sťažuje si nezávislé turínske noviny La Stampa na to, že „sa všetko zakazuje.“

Tak sa napríklad v ligurskej Lerici nikto nesmie objaviť na ulici v plavkách alebo vešať na balkóne mokré uteráky.

V severotalianskom Pordenone zasa hrozia pokuty tým snúbencom, ktorí sa na verejnosti hádajú. A v San Reme sa nehovorí s prostitútkami.

To, že psy a mačky nepatria nutne na pláž, to ešte dokáže každý pochopiť, ani holubie nálety nemusí človek podporovať.

Na Dantesovej pláži pri Ravenne, je ale zakázané snáď všetko ostatné. „Žiadna hlasná hudba od 13:00 do 16:00 hod. Žiadne reklamné cedule, opaľovanie hore bez, a na prvých 200 metroch pláže sa síce smie behať, ale zase nesmie ležať!“

Akoby už nikto nemal bezstarostne prichádzať do Talianska a chovať sa pod talianskym slnkom uvoľnene. Aj keď často nie je jasné, čo vlastne zostáva dovolené, nedá sa v tom spoliehať na taliansku laxnosť.

V Benátkach padajú najčastejšie drastické tresty. V Bresci musel jeden päťdesiatnik zaplatiť sto euro za to, že si na námestí sadol na podstavec pomníka.

Zakázané! V lombardskom Gillarate zase prišlo jedného mladíka prechádzanie sa s pivom v ruke polnočným mestským centrom na 500 euro...

 

 

Zdroj/autor: dpa,čtk,drom 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa