ADRENALÍN Balconing

2010-08-25 18:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO/ video - Poriadna dávka bezstarostnosti dostatočne doplnená alkoholom a drogami, to všetko v nejakom hoteli na Ibize alebo na Malorke, a máme tu výbušný a niekedy smrtiaci koktejl, ktorý vedie k novému módnemu "športu", takzvanému balconingu.



Tento novotvar označuje jav, ktorý je na Baleárskych ostrovoch na prudkom vzostupe a ktorý spočíva v skákaní z okna hotelovej izby do bazénu.

Variantou je preskakovanie z balkónu na balkón, často s cieľom dostať sa do izieb dievčat.

Od začiatku leta zomreli pri tejto vysoko rizikovej hre štyria turisti a viac než tridsať sa zranilo, niekoľko z nich vážne, keď spadli do dvora alebo narazili na okraj alebo na dno bazénu.

V poslednom čase sa nové prípady objavujú skoro denne. Minulý týždeň bol po páde z balkónu dopravený do nemocnice na Ibize dvadsaťtriročný zahraničný turista. Predtým sa obeťou stal o dva roky starší Španiel, ešte predtým dvadsaťtriročný Rumun.

Ešte pred nimi jeden dvadsaťročný Brit skoro zomrel pri páde z tretieho poschodia svojho hotela na Ibize. Jeho priatelia povedali, že predtým si dal zmes alkoholu, extázy a halucinogénnej syntetickej drogy crystal.

"Balconing" nie je na Baleárskych ostrovoch nový. Už v minulých dvoch rokoch tam bolo napočítaných sedem mŕtvych. V roku 2008 verejnosťou otriasol prípad mladého muža, ktorý si vážne poranil chrbticu, keď skočil na hlavu do fontány. Ale jav sa rozšíril – regionálna vláda napočítala od začiatku roka už deväť obetí.

Hoteliéri sa najprv rozhodli reagovať tak, že zvýšia zábradlie na balkónoch, a predseda ich federácie na Ibize Juan José Riera teraz zvažuje možnosť "šokovej" kampane, ktorá by ukazovala dôsledky týchto nešťastí.

Radnica v Sant Antoni de Portmany na Ibize zase zamýšľa požiadať turistických sprievodcov, aby pri tradičných prejavoch na uvítanie na ostrove upozorňovali turistov na nebezpečenstvo. Niektorí hoteliéri hovoria o zavedení pokút.

Poradkyňa pre turistiku na Baleárskych ostrovoch Joana Balcelóová vyslovuje poľutovanie nad negatívnym obrazom Ibizy, ktorý tento šport vytvára v zahraničí, a hovorí radšej o "ojedinelých prípadoch".

Ale povesť Baleárskych ostrovov ako miesta pochybnej zábavy neprišla až s balconingom. Ibiza je často spájaná s veľkými párty pod šírym nebom, pri ktorých sú ľahko dostupné drogy a sex.

Prieskum medzi 2 000 Španielmi vo veku 18 až 25 rokov tento rok v lete ukázal, že pre 71,3 percenta z nich je Ibiza a pre 35,9 percenta Malorka najlepšie miesto na nezáväzné sexuálne vzťahy.

 

Zdroj/autor: lemonde, čtk, drom

VIDEO Balconing



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: youtube

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa