Neprejazdná Čertovica

2010-10-05 08:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Frekventovaná nízkotatranská spojnica medzi Horehroním a horným Liptovom, horský priechod Čertovica na ceste I/72, je stále neprejazdná...



Obojsmerná uzávierka tohto cestného úseku potrvá najmenej do 11. októbra.

Situácia sa skomplikovala 1. septembra, keď na liptovskej strane pod vrcholom Čertovice nevydržalo na dažďom podmáčanom podklade nápor silného vetra množstvo stromov. Kalamitu odvtedy v náročných horských podmienkach odstraňuje Spoločenstvo bývalých urbárnikov pozemkového spoločenstva Vyšná Boca.

Lesní robotníci museli následne po dohode zainteresovaných pristúpiť aj k preventívnemu odstraňovaniu širšieho pása zatiaľ stojacich, no nestabilných podmytých a naklonených stromov v okolí cesty.

„Pri každom silnejšom vetre hrozí popadanie ďalších porušených stromov. Niet iného východiska, ak nechceme, aby bola Čertovica neustále opätovne uzatváraná. Snažíme sa zo všetkých síl daný termín v čo najväčšej možnej miere skrátiť. Pracujeme prakticky nepretržite i počas víkendov,“ spresnil lesný pracovník spomínaného urbariátu Jozef Messerschmidt.

Dlhodobá uzávera znepríjemňuje aj život obyvateľov koncových obcí z obidvoch strán. Podľa Romana Švantnera, starostu Mýta pod Ďumbierom v Breznianskom okrese, to výrazne predĺžilo cestovanie tamojším stredoškolákom do škôl v Liptovskom Hrádku. „Často sa u nás pristavujú domáci i zahraniční motoristi hľadajúci možnosť prejazdu do Liptova,“ skonštatoval s tým, že by pomohlo čo najvýraznejšie dopravné značenie, najlepšie už v Banskej Bystrici.

„V rekreačných zariadeniach na Čertovici má trvalý pobyt niekoľko našich občanov, za prácou tam dochádzajú zamestnanci z okolia Brezna. Všetkým to spôsobuje značné problémy. Navyše, v obci budujeme kanalizáciu a teraz tu ešte blúdia aj motoristi márne sa snažiaci dostať na Čertovicu,“ dodala starostka obce Vyšná Boca v okrese Liptovský Mikuláš Ľubica Trégerová.

 

Zdroj/autor: ssc,ksk,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa